BBC: Σοκαρισμένη η Φινλανδία από τις ρατσιστικές επιθέσεις με μαχαίρι
shutterstock
shutterstock

BBC: Σοκαρισμένη η Φινλανδία από τις ρατσιστικές επιθέσεις με μαχαίρι

Οι αλλοδαποί πολίτες στην πόλη Όουλου, της βόρειας Φινλανδίας δήλωσαν ότι αισθάνονται ανασφαλείς μετά από δύο μαχαιρώματα, που η αστυνομία υποπτεύεται ότι μπορεί να είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στο κύριο εμπορικό κέντρο του Όουλου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Στις 13 Ιουνίου, ένας 33χρονος ντόπιος - πρώην μέλος της απαγορευμένης νεοναζιστικής ομάδας «Κίνημα Νορδικής Αντίστασης» - φέρεται να επιτέθηκε σε ένα 12χρονο αγόρι αλλοδαπής καταγωγής. Κατηγορείται επίσης ότι επιχείρησε να επιτεθεί και σε έναν 14χρονο. Το 12χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα και αργότερα πήρε εξιτήριο.

Μια δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στο ίδιο μέρος στις 18 Ιουνίου, όταν ένας άνδρας με αλλοδαπή καταγωγή φέρεται να μαχαιρώθηκε από έναν 15χρονο.

Η αστυνομία του Όουλου δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η επίθεση αυτή είχε επίσης ρατσιστικά κίνητρα και ο φερόμενος ως δράστης μιμήθηκε την πρώτη επίθεση. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο άνω μέρος του σώματός του, που δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή του, αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρη τη Φινλανδία και προκάλεσαν καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου. 

«Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό ή ρατσιστική βία στη Φινλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, σε ανάρτησή του στο X.

Ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο χαρακτήρισε τις επιθέσεις και τα «πιθανώς ρατσιστικά κίνητρά τους» «αηδιαστικά».

Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης πρότειναν να διεξαχθεί επείγουσα συζήτηση στο φινλανδικό κοινοβούλιο για να συζητηθεί η ακροδεξιά βία.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, υποστήριξαν την πρωτοβουλία.

Το Όουλου, με πληθυσμό λίγο πάνω από 200.000 κατοίκους, είναι ένας τεχνολογικός κόμβος 170 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου.

Αν και ο αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους στη Φινλανδία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι βίαιες επιθέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

«Αυτές οι περιπτώσεις είναι τρομερές», δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος του Όουλου, Άρι Αλατοσσάβα. «Συνέβησαν σε δημόσιο χώρο και μέρα μεσημέρι - αυτή είναι μια νέα κατάσταση για εμάς».

Η Σαμίνα Κάζι-Πρατ, 29 ετών, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όουλου, μετακόμισε στη Φινλανδία από την Ινδία το 2018. Λέει ότι η ασφάλεια της πόλης ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους επέλεξε να ζήσει εκεί.

«Μπορούσα να περπατάω μόνη μου τη νύχτα χωρίς να ανησυχώ μήπως πάθω κάτι. Τότε ξαφνικά είχαμε δύο μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης», δήλωσε. «Τώρα σκέφτομαι: Πρέπει να είμαι προσεκτική και να προσέχω το περιβάλλον μου».

Η κ. Κάζι-Πρατ δήλωσε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει προσωπικά ρατσισμό στην καθημερινή της ζωή στο Όουλου, αλλά έχει παρατηρήσει ότι ο ρατσισμός έχει γίνει πιο διαδεδομένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία δύο χρόνια.

«Το μίσος έχει γίνει πιο συνηθισμένο και εκφράζεται πιο ανοιχτά», είπε.

Μια νεαρή γυναίκα που μετακόμισε στο Όουλου από τη Μέση Ανατολή και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι έχει γίνει στόχος ρατσιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαχαιριές την έχουν κάνει να φοβάται.

«Έχω αρχίσει πλέον να ελέγχω ποιος περπατάει πίσω μου στο δρόμο», είπε.

«Το Όουλου δεν είναι ασφαλές τώρα, ειδικά για εμάς τους αλλοδαπούς».

Ο δήμαρχος Αλατοσσάβα δήλωσε ότι η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της πόλης έχει αυξηθεί και ότι η πόλη έχει ενισχύσει τις υπηρεσίες βοηθείας για τους πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο.