Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς Buk-2M να βάλλει εναντίον στόχων σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία
Βομβαρδίζει την Ουκρανία ο Πούτιν, σιωπά για το Κουρσκ
Russian Defense Ministry Press Service via AP
Russian Defense Ministry Press Service via AP
Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς Buk-2M να βάλλει εναντίον στόχων σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία

Βομβαρδίζει την Ουκρανία ο Πούτιν, σιωπά για το Κουρσκ

Στην τακτική του ενεργειακού στραγγαλισμού της Ουκρανίας επανέρχεται η ρωσική πολεμική μηχανή με ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που έχει εξαπολύσει από την έναρξη ενός απρόκλητου πολέμου κατά κυρίαρχης χώρας, που εδώ και τρεις εβδομάδες έχει αλλάξει δυναμική μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό του Κρεμλίνου με την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.

Από τις γραμμές του μετώπου στα ανατολικά έως τη Λβιβ στα δυτικά, την Οδησσό στο νότο και το Κίεβο, εκατοντάδες πύραυλοι cruise, υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal και drone-καμικάζι Shahed στόχευσαν καίριες πολιτικές υποδομές τρομοκρατώντας τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Πέντε νεκροί από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις ανά τη χώρα, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές σε ενεργειακές υποδομές και διακοπές ηλεκτροδότησης, ο απολογισμός του ρωσικού μπαράζ στην 919η ημέρα του πολέμου. 

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο με το δίκτυο να οδηγείται στα πρόθυρα κατάρρευσης στα τέλη του 2022, όταν και είχαν ενταθεί οι φόβοι για νέα μαζική έξοδο προσφύγων από τη χώρα. Συστηματικά η Μόσχα έχει επιχειρήσει να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι και να χρησιμοποιήσει τις παγωμένες θερμοκρασίες ως «όπλο». Για τους αμάχους επιστρέφει τώρα ο φόβος εάν θα αντέξουν δίχως θέρμανση και ηλεκτροδότηση τον βαρύ ουκρανικό χειμώνα καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται.

Η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo αναγκάστηκε να εφαρμόσει έκτακτες διακοπές ρεύματος χθες για να σταθεροποιήσει το σύστημα, ενώ αποτιμάται η έκταση της ζημιάς που υπέστησαν κρίσιμες υποδομές. Μεταξύ των στόχων ήταν και ο υδροηλεκτρικός σταθμός στο Βίσγκοροντ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, με τις αρμόδιες αρχές να καθησυχάζουν πως δεν υφίσταται απειλή για το φράγμα του σταθμού.

Η Ουκρανία βρίσκεται υπ’ ατμόν για μία μεγάλη ρωσική επίθεση από την 6η Αυγούστου, όταν το Κρεμλίνο υπέστη τον απόλυτο αιφνιδιασμό με την εισβολή και την κατάληψη εδαφών στην περιφέρεια του Κουρσκ. Γιόρτασε επίσης την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το περασμένο Σάββατο και κάποια μορφή ρωσικής επίθεσης γύρω από την ημερομηνία αυτή αναμενόταν ευρέως, με την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο να έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο ρωσικών πυραυλικών επιδρομών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποστεί την τρίτη κατά σειρά μεγάλη ταπείνωση από την έναρξη του πολέμου -την αρχική οπισθοχώρηση από το Κίεβο που δεν καταλήφθηκε σε τρεις ημέρες και τη μετέπειτα ουκρανική αντεπίθεση και ανακατάληψη του Χαρκόβου, την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και τώρα την πρώτη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον ουκρανικό στρατό που σχεδίασε και εκτέλεσε επιτυχώς και με απόλυτη μυστικότητα το τελευταίο που θα περίμενε κανείς.

Για την τσαλακωμένη εικόνα του, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα δοθεί αποφασιστική απάντηση. Δεν ήταν άμεσα σαφές, ωστόσο, αν οι επιθέσεις της ξημερώματα της Δευτέρας σηματοδοτούσαν μέρος αυτής της απάντησης ή αν η Μόσχα επεδίωκε να αυξήσει τον ρυθμό στα στρατιωτικά κέρδη που καταγράφει φέτος στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δυνάμεις της πλέον προσεγγίζουν επικίνδυνα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ, την οποία έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν οι άμαχοι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες -μετά το μπαράζ επιδρομών- πως θα υπάρξει απάντηση για το Κουρσκ, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο. 

«Τέτοιες εχθρικές ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση. Θα υπάρξει σίγουρα μια απάντηση», ανέφερε ο Πεσκόφ. Εχθρική ενέργεια, σοβαρή πρόκληση, τρομοκρατία, αλλά πάντως οτιδήποτε εκτός από εισβολή είναι για το Κρεμλίνο η διείσδυση των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική επικράτεια, κατά τη γραμμή Πούτιν. Όπως και ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος, αλλά σχεδόν τρία χρόνια μετά παραμένει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και όποιος εντός Ρωσίας πει κάτι άλλο θα διωχθεί ποινικά. 

Πέραν της σιωπής που τηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κουρσκ έχοντας δώσει και στα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης εντολή να υποβαθμίσουν τη σημασία των όσων εξελίσσονται στα νότια σύνορα της Ρωσίας, ο δυτικός Τύπος επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει εάν αμιγώς από αδυναμία και έλλειψη συντονισμού ή από πρόθεση, και ποια, η Μόσχα καθυστερεί να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις και δείχνει να περιορίζεται σε προσπάθεια να μην καταλάβουν περισσότερο έδαφος (που, εν τω μεταξύ, καταλαμβάνουν) αντί να κινηθεί δυναμικά για να τις εκδιώξει πίσω από τα σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση της αναλύτριας Κίμπερλι Ντόζιερ του CNN. Μιλά για μία παρτίδα σκακιού που εκτυλίσσεται και επισημαίνει ότι οι Ρώσοι συχνά καθυστερούν να αντιδράσουν στο πεδίο της μάχης, όμως αναρωτιέται εάν στην εισβολή στο Κουρσκ ο Πούτιν μπορεί να βλέπει «παράθυρο» να παρακινήσει-κινητοποιήσει τον ρωσικό πληθυσμό και κυρίως να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση για να αναπληρώσει τις απώλειες στο πεδίο. Δεν το έχει πράξει μέχρις στιγμής γιατί η κοινή γνώμη είναι αντίθετη, ίσως όμως διακρίνει πως εάν οι Ρώσοι νοιώσουν ότι απειλούνται τα περιθώρια κινήσεών του διευρύνονται.

Από την άλλη, ο Πούτιν έχει αποφύγει να εκφωνήσει κάποια πύρινη ομιλία για τη «μητέρα πατρίδα» που απειλείται συνολικά από τη Δύση, όπως είναι και το μόνιμο αφήγημά του, καθώς μία ανάλογη ομιλία με φόντο το Κουρσκ αναγκαστικά θα μεταφραζόταν και σε παραδοχή ήττας για την αδυναμία του να προστατεύσει τα ρωσικά σύνορα.

Από πλευράς του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά εκ νέου από τη Δύση να άρει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλους βεληνεκούς για να χτυπήσει το Κίεβο στόχους βαθιά στη Ρωσία, αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες συγκεκριμένα να συνδράμουν στην κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων και drones σε συντονισμό με το Κίεβο στο πρότυπο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που έδρασε στη Μέση Ανατολή τις ώρες της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

Από φέτος τον Μάρτιο οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και νωρίτερα το καλοκαίρι οι αρμόδιες αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Οι Ουκρανοί έσπευσαν να επισκευάσουν τους σταθμούς αυτούς και να εισαγάγουν μικρότερες, αποκεντρωμένες ενεργειακές μονάδες όπου αυτό ήταν δυνατόν, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν συντήρηση των πυρηνικών σταθμών της χώρας για να αποφύγουν μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση το χειμώνα.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία που υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα» ήταν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για το μπαράζ επιδρομών σε όλη την ουκρανική επικράτεια. «Ο εχθρός τρομοκρατεί για άλλη μια φορά όλη την Ουκρανία με πυραύλους. Οι ενεργειακές υποδομές δέχονται επίθεση. Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του να στερήσει από τους Ουκρανούς την ηλεκτρική ενέργεια» δήλωσε από πλευράς του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο.

Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς Buk-2M να βάλλει εναντίον στόχων σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP)