Χάος στα αεροδρόμια: «Έπεσε» το σύστημα πτήσεων στη Βρετανία - Προβλήματα σε Ελλάδα και Ιταλία
AP
AP

Χάος στα αεροδρόμια: «Έπεσε» το σύστημα πτήσεων στη Βρετανία - Προβλήματα σε Ελλάδα και Ιταλία

«Παρέλυσαν» τα αεροδρόμια της Ευρώπης τη Δευτέρα, εξαιτίας ενός σοβαρού τεχνικού προβλήματος στη Βρετανία που επηρέασε το πρόγραμμα σχεδιασμού των πτήσεων. Χιλιάδες ταξιδιώτες καθηλώθηκαν μέσα σε αεροσκάφη και σε τερματικά αερολιμένων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία αλλά και το Ισραήλ. Τελικώς η Βρετανική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα.

«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε η NATS σε ανακοίνωσή της.

Η NATS αναγκάστηκε να προβεί σε περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργάζονται για την αντιμετώπιση ενός τεχνικού ζητήματος που προέκυψε, με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νωρίτερα, η κατάσταση σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια είχε καταστεί ασφυκτική, καθώς χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι μέσα αεροσκάφη στον διάδρομο προσγείωσης, ενημερώσεις για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. 

Σοβαρά προβλήματα και στην Ιταλία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα palermolive.it, τα αεροδρόμια σε όλη την Ιταλία παρέμειναν επίσης εκτός λειτουργίας, λόγω μιας βλάβης που προκλήθηκε στο σύστημα ραντάρ στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο στις 12:00, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία της γειτονικής χώρας.

Όπως και στην περίπτωση της Βρετανίας, το πρόβλημα επιλύθηκε και εκεί νωρίς το απόγευμα, αλλά οι συνέπειες στον προγραμματισμό των πτήσεων θα ήταν αναπόφευκτα αισθητές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το τεχνικό πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Το ζήτημα του σχεδιασμού πτήσεων επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργάζονται χειροκίνητα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας. Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που προκαλεί αυτό. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πτήση σας».

Ο ιρλανδικός πάροχος υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας AirNav Ireland δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα «σημαντικές καθυστερήσεις για τις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη που ταξιδεύουν προς, από ή μέσω του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Εκπρόσωπος του Χίθροου, του πιο πολυσύχναστου κόμβου στη δυτική Ευρώπη, δήλωσε ότι το αεροδρόμιο συνεργάζεται με τη NATS και άλλους εταίρους του αεροδρομίου για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους επιβάτες.

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι οι διεθνείς πτήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Αεροδρόμια όπως το Λούτον του Λονδίνου και το Μπέρμιγχαμ δήλωσαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσαν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει τον αντίκτυπο.

 

Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε ορισμένες πτήσεις προς και από την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρεία.

12 ώρες στον αεροδιάδρομο 

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ότι υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των υπολογιστικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Ο Alastair Rosenschein, πρώην πιλότος της British Airways και τώρα σύμβουλος αερομεταφορών, χαρακτήρισε τη αναταραχή «τεράστια» - και είπε ότι το αντίστοιχο για τα αυτοκίνητα θα ήταν αν έκλεινε κάθε δρόμος στη χώρα.

Πολλοί επιβάτες χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δηλώσουν ότι είχαν κολλήσει σε αεροπλάνα στην πίστα περιμένοντας να απογειωθούν ή ότι βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής σε κτίρια αεροδρομίων, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και αλλού, σε μια ημέρα με μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση λόγω της αργίας της Δευτέρας σε ορισμένα μέρη της Βρετανίας

Η τηλεπαρουσιάστρια Γκάμπι Λόγκαν δήλωσε επίσης στο X ότι βρισκόταν σε διάδρομο του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και ότι «μόλις της είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός», προσθέτοντας ότι "μπορεί να είμαστε εδώ για 12 ώρες".