Η Δύση υπόσχεται δισεκατομμύρια στην Ουκρανία σε διάσκεψη για την ανοικοδόμηση
AP
AP

Η Δύση υπόσχεται δισεκατομμύρια στην Ουκρανία σε διάσκεψη για την ανοικοδόμηση

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στο Λονδίνο μετά από σχεδόν 16 μήνες πολέμου που έχει καταστρέψει σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Το στίγμα έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει», ενώ παράλληλα παρουσίασε νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. 

Πολλές χώρες θέλουν να επωμιστεί η Μόσχα τελικά το κόστος, ωστόσο στο μεσοδιάστημα χρειάζονται άλλες πηγές κεφαλαίων. Η διάσκεψη φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσότερων κυβερνήσεων και επιχειρήσεων στο εγχείρημα.

Το τίμημα για να αντιστραφεί η ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας μπορεί να φτάσει τα 411 δισ. δολ.

Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερη βοήθεια, ενώ ο Σούνακ εγκαινίασε πλαίσιο ασφάλισης έναντι πολέμου για να ωθήσει τις εταιρείες να επενδύσουν.

Το «τεράστιο βήμα» της Βρετανίας

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, παρουσιάζοντας παράλληλα το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. 

Ο Σούνακ ανακοίνωσε συγκεκριμένα το νέο πλαίσιο ασφάλισης έναντι κινδύνων πολέμου, με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για να βοηθηθούν οι ασφαλιστές να αναλάβουν επενδύσεις στην Ουκρανία, απομακρύνοντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια και δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να δράσουν», σχολίασε ο Σούνακ στο συνέδριο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο σήμερα Τετάρτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης μέτρα που περιλαμβάνουν πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 3 δισ. δολ. για την απελευθέρωση του δανεισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Α. Μπάνγκα, θα επιτρέψουν στον όμιλό του να συνεχίσει να βοηθά «τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά την καταστροφή».

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας επενδυτικά σχέδια για τη χώρα.

«Πρόκειται για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.

«Οι Ουκρανοί μας λένε ότι όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει πάνω από τις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της ένωσής μας».

Ζελένσκι: Χρειάζονται «πραγματικά έργα»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στη διάσκεψη, μέσω βιντεοκλήσης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «να προχωρήσουμε σε πραγματικά έργα για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας».

«Πρέπει να προχωρήσουμε από τη συμφωνία σε πραγματικά έργα», ανέφερε στο συνέδριο. «Υπάρχει ουκρανική αντιπροσωπεία που θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπλέον βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολ. στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την πληγείσα από τις συγκρούσεις χώρα να ανακαινίσει το ενεργειακό της δίκτυο και να εκσυγχρονίσει τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους και άλλες υποδομές της, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Η ανάκαμψη αφορά τη δημιουργία των θεμελίων για να ευδοκιμήσει η Ουκρανία ως ασφαλής, ανεξάρτητη χώρα, πλήρως ενσωματωμένη με την Ευρώπη, συνδεδεμένη με τις αγορές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Μπλίνκεν στη Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.

«Με την υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου, θα παράσχουμε περισσότερα από 1,3 δισ. δολ. σε πρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία προς την επίτευξη του στόχου», τόνισε.

Από το ποσό αυτό, 520 εκατ. δολ. θα διατεθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακαινίσει το ταλαιπωρημένο ενεργειακό της δίκτυο, ενώ 657 εκατ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των συνοριακών της διαβάσεων, των λιμανιών, των σιδηροδρομικών γραμμών και άλλων κρίσιμων υποδομών, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Περίπου 100 εκατ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση των τελωνειακών και άλλων συστημάτων της Ουκρανίας «για την ενίσχυση της ταχύτητας και τη μείωση της διαφθοράς» και άλλα 35 εκατ. δολ. για να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις μέσω χρηματοδότησης και ασφάλισης.

Η νέα βοήθεια έρχεται να προστεθεί σε περισσότερα από 20 δισ. δολ. οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, σημείωσε ο Μπλίνκεν.

ΕΕ: 50 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις

Ως «πρόγευμα», η ΕΕ ανακοίνωσε χθες Τρίτη 50 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, που θα καταβληθούν την επόμενη τετραετία. Ωστόσο, μεμονωμένες χώρες άργησαν να δράσουν.

Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι επίσης διστακτικές στο να επενδύσουν κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει σύγκρουσης, ωστόσο, η παρέμβαση της Βρετανίας μέσω του νέου πλαισίου ασφάλισης στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των εταιρειών.

«Πράσινο σχέδιο Μάρσαλ»

Η Ουκρανία αναζητά έως και 40 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός «πράσινου σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος πριν από τη διάσκεψη.

Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν τον Μάρτιο ότι το κόστος ανήλθε στα 411 δισ. δολ. για το πρώτο έτος του πολέμου. Θα μπορούσε εύκολα να φτάσει πάνω από 1 τρισ. δολ.

Ο Σούνακ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η διάσκεψη θα ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, επενδύοντας σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Όπως είπε, περισσότερες από 400 εταιρείες από 38 χώρες έχουν υπογράψει το Ukraine Business Compact, δήλωση υποστήριξης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι εταιρείες επιθυμούν να μάθουν αν οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν σε παροχή ασφάλισης έναντι των ζημιών και των καταστροφών του πολέμου. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η έναρξη του πλαισίου της Διάσκεψης του Λονδίνου για την ασφάλιση των πολεμικών κινδύνων θα βοηθούσε στο να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες.