Φωτογραφία αρχείου
Βρετανία: Περισσότεροι από 700 μετανάστες διέσχισαν την Κυριακή τη Μάγχη
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Βρετανία: Περισσότεροι από 700 μετανάστες διέσχισαν την Κυριακή τη Μάγχη

Περισσότεροι από 700 μετανάστες διέσχισαν την Κυριακή (11/8) τη Μάγχη για να φθάσουν με μη νόμιμο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε φουσκωτές βάρκες. Το συμβάν έγινε μια ημέρα αφότου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά του Καλέ, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (12/8) οι βρετανικές αρχές. Συνολικά, 11 σκάφη επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου, με 703 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτά, όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός ρεκόρ μετά την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών στις αρχές Ιουλίου.

Την Κυριακή τα ξημερώματα, μια βάρκα ανέφερε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο «με ανθρώπους στο νερό» σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και 53 μετανάστες διασώθηκαν. Δυο άλλοι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους: ο ένας κηρύχθηκε νεκρός στο λιμάνι του Καλέ, ο άλλος στο νοσοκομείο.

Για ολόκληρη την εβδομάδα, 1.172 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις βρετανικές αρχές, ανεβάζοντας σε 1.439 τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο.

Ο διάπλους της Μάγχης σε αυτοσχέδια πλεούμενα είναι πολύ συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι, και οι τραγωδίες είναι διαδοχικές στα ανοικτά των γαλλικών ακτών αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ναυάγιο που συνέβη την Κυριακή (11/8) το πρωί ανεβάζει σε εννέα τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους διάπλους αυτούς σε διάστημα ενός μήνα και σε 25 τον αριθμό τους από τις αρχές του 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ τον απολογισμό του 2023 που ήταν 12 νεκροί.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία των βρετανικών αρχών, 18.342 άνθρωποι πραγματοποίησαν τον διάπλου από τις αρχές του έτους σε «μικρά σκάφη», ένας αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που ανήλθε στην εξουσία στις αρχές Ιουλίου, εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, το οποίο προώθησαν το 2022 οι Συντηρητικοί για να αποθαρρύνουν τις αφίξεις αλλά που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Αντίθετα, ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι θέλει να επιταχύνει την επεξεργασία των φακέλων των αιτούντων άσυλο, αυστηροποιώντας τη μάχη κατά των διακινητών για να «ενισχυθούν τα σύνορα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP