Βρετανία: Προτεραιότητα στους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης δίνει το νέο μεταναστευτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση

Βρετανία: Προτεραιότητα στους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης δίνει το νέο μεταναστευτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας εδώ και δεκαετίες, τερματίζοντας την "ειδική μεταχείριση" για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στις επιχειρήσεις χρόνο για να προσαρμοστούν στα σχέδια που θα εφαρμοστούν μετά το Brexit.

Στο  έγγραφο που παρουσιάζει την πολιτική της για το μεταναστευτικό μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νέο σύστημα θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης και θα αντιμετωπίζει ισότιμα τους Ευρωπαίους και τους πολίτες των τρίτων χωρών.

Οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετανάστευση ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Ωστόσο η δέσμευση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προκάλεσε νέες ανησυχίες στους επικεφαλής μεγάλων εταιριών, για το αν θα ήταν σε θέση να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος στόχος για τον ετήσιο αριθμό μεταναστών που θα λαμβάνουν άδεια εργασίας. Σημειώνεται μόνο ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους σε "βιώσιμα επίπεδα, όπως καθορίστηκε από το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος". Σε αυτό το προεκλογικό μανιφέστο ο στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών σε λιγότερους από 100.000 σε ετήσια βάση.

Με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν στη Βρετανία να εργαστούν θα πρέπει να έχουν "σπόνσορα" κάποια εταιρεία που θα τους προσλάβει. Δεν θα υπάρχει όμως ανώτατο όριο στον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων μεταναστών.

Θα εφαρμοστεί επίσης ένα μεταβατικό, προσωρινό σύστημα που θα επιτρέπει σε πολίτες των χωρών της ΕΕ και σε εργαζόμενους οποιουδήποτε επιπέδου ειδίκευσης προερχόμενους από χώρες "χαμηλού κινδύνου" να εγκαθίστανται στη Βρετανία χωρίς να τους έχει γίνει κάποια προσφορά εργασίας, για διάστημα έως και 12 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια