Βρετανία: Σταματά τις εξαγωγές εγγράφων του Άλαν Τούρινγκ 
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Σταματά τις εξαγωγές εγγράφων του Άλαν Τούρινγκ 

Στην παύση εξαγωγής σπάνιων εγγράφων που ανήκαν κάποτε στον Άλαν Τούρινγκ –εκείνον που είχε βοηθήσει τους Συμμάχους να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σπάζοντας τον κώδικα Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας– προχώρησε η Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (16/8) το τμήμα πολιτισμού της βρετανικής κυβέρνησης, μία σήμανση  απαγόρευσης εξαγωγής τοποθετήθηκε στα αδημοσίευτα έγγραφα του Τούρινγκ που σχετίζονται με το πρότζεκτ «Delilah», στο οποίο ανέπτυξε ένα φορητό σύστημα κρυπτογράφησης για χρήση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η απόφαση να μην εξάγονται έγγραφα από τη Βρετανία, εμποδίζει προσωρινά σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα να εγκαταλείψουν τη χώρα όταν πρόκειται να πουληθούν σε ξένο αγοραστή και έχει σκοπό να δώσει περιθώριο χρόνου σε ένα βρετανικό ίδρυμα να τα αγοράσει. 

Τα «Delilah» –δύο δεμένα τετράδια και έξι συγκεντρώσεις από χαλαρά φύλλα– εκτιμώνται σε 397.680 λίρες (513.047 $) και χρονολογούνται από το 1943-45. «Τα έγγραφα του έργου Delilah προσφέρουν μοναδικές γνώσεις για τη σκέψη του Άλαν Τούρινγκ», δήλωσε ο υπουργός Τεχνών Κρις Μπράιαντ.

«Είναι ορθό ότι ένας αγοραστής από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ευκαιρία να αγοράσει αυτά τα έγγραφα για να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνεχίσουν να μελετούν και να εκτιμήσουν το έργο του ως σημαντικό μέρος της εθνικής μας ιστορίας».

Θεωρούμενος ως ο πατέρας της σύγχρονης πληροφορικής, ο Τούρινγκ είναι γνωστός για το σπάσιμο της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί, μια σημαντική ανακάλυψη που ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι συνέβαλε στη συντόμευση του πολέμου κατά αρκετά χρόνια και δραματοποιήθηκε στην ταινία του 2014 «The Imitation Game» (Το παιχνίδι της μίμησης).

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1854, σε ηλικία 41 ετών, τρώγοντας ένα μήλο γεμάτο με κυάνιο. Το πρόσωπό του εμφανίζεται σήμερα σε τραπεζογραμμάτια των 50 λιρών.