Βρετανικό ΥΠΕΞ: Θα αναγνωρίσουμε παλαιστινιακό κράτος όταν η στιγμή θα ευνοεί την ειρηνευτική διαδικασία
AP
AP

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Θα αναγνωρίσουμε παλαιστινιακό κράτος όταν η στιγμή θα ευνοεί την ειρηνευτική διαδικασία

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αναφέρθηκε με δήλωσή του, στις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Όπως ανέφερε:

«Η μακροχρόνια θέση μας είναι ότι θα αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος τη στιγμή που θα είναι πιο ευνοϊκή για την ειρηνευτική διαδικασία. Η αναγνώριση δεν πρέπει να έρχεται στην αρχή μιας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και στο τέλος της διαδικασίας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Μουσταφά, και προσέφερε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου «καθώς η κυβέρνησή του εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Γερμανία: Ενα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει στόχος της κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η Γερμανία μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε πως «ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης παραμένει σταθερός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Κάτριν Ντεσάουερ, η «λύση δύο κρατών θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα δίπλα ειρηνικά».

 Η κ. Ντεσάουερ πρόσθεσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί κατεπείγουσας σημασίας μια πολιτική διαδικασία με στόχο τη λύση των δύο κρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Παράλληλα, αρνήθηκε να σχολιάσει αποφάσεις άλλων χωρών, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ενεργή διπλωματική εμπλοκή»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ραλφ Στέγκνερ, ζήτησε την ενεργή διπλωματική εμπλοκή της Γερμανίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο όταν η ασφάλεια για το Ισραήλ και η αυτοδιάθεση για τον παλαιστινιακό λαό συνδυάζονται. Για να το επιτύχει αυτό, η Γερμανία πρέπει να εμπλακεί ενεργά διπλωματικά. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να προχωρήσει μονομερώς», δήλωσε ο κ. Στέγκνερ στο περιοδικό Stern.

Στο ίδιο πλαίσιο η συνάδελφός του, Ιζαμπέλ Καντεμαρτόρι (SPD), δήλωσε ότι «η Γερμανία πρέπει να προωθήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι όμηροι και θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός».

«Λάθος μήνυμα σε λάθος στιγμή»

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD), σε συνέντευξή του στο Δίκτυο RND, χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα σε λάθος στιγμή» την ανακοίνωση της πρόθεσης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Νορβηγία, την Ιρλανδία και Ισπανία.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργικό κράτος στα παλαιστινιακά εδάφη και η αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ».