Brexit: Εβδομάδα «των παθών» για τους Βρετανούς

Brexit: Εβδομάδα «των παθών» για τους Βρετανούς

Της Οντίν Λιναρδάτου

Τη μάχη όλων των μαχών θα δώσουν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χέρι-χέρι με τους αντάρτες συντηρητικούς συναδέλφους τους για να σταματήσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να βγάλει τη χώρα, χωρίς συμφωνία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αγωνία κορυφώνεται γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και ουσιαστικά υπάρχει νομοθετικό περιθώριο μόλις τριών ημερών από τη στιγμή που θα ανοίξει η βουλή μέχρι τη μέρα που θα κλείσει ξανά.

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να φέρουν στη βουλή νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία. Συγκεκριμένα η βουλή ανοίγει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και κλείνει μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου με απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αφήνοντας πρακτικά ελάχιστο χρόνο για νομοθετικό έργο.

Συνήθως ένα νομοσχέδιο για να ψηφιστεί χρειάζονται πολλές εβδομάδες τουλάχιστον τρεις και είναι απαραίτητο να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά οι βουλευτές που εναντιώνονται στο άτακτο Brexit ελπίζουν να το καταφέρουν σε μία εβδομάδα.

Δύσκολο πολύ αλλά όχι ανέφικτο. Με το που ανοίγει τις πόρτες του το βρετανικό κοινοβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με τη μέθοδο του κατεπείγοντος θα καταθέσουν νομοσχέδιο με το οποίο θα ζητούν είτε παράταση του άρθρου 50 έτσι ώστε να μην ισχύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την ντε φάκτο αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα απαγορεύει στην κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία.

Θεωρητικά, αν κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο την Τρίτη, την Τετάρτη θα συζητηθεί στη βουλή και θα μπορέσει να περάσει από όλα τα απαραίτητα στάδια.

Αν οι βουλευτές υπερψηφίσουν το νόμο τότε την Πέμπτη μπορεί να πάει στη Βουλή των Λόρδων.

Να συζητηθεί και να ψηφιστεί αμέσως. Να επισημάνουμε πως την Παρασκευή δεν συνεδριάζει η βουλή των Λόρδων . Τη Δευτέρα πια 9 Σεπτεμβρίου μπορεί να λάβει τη βασιλική έγκριση και να είναι επίσημα νόμος του κράτους.

Ακόμα και αν όλα πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει οι βουλευτές που θέλουν πάση θυσία να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit κανείς δεν είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση του κ. Τζόνσον θα υπακούσει στο νέο νόμο.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη του το μέλος του υπουργικού συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ, ο άνθρωπος που προετοιμάζει τη χώρα να φύγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Γκόουβ όταν ρωτήθηκε αρνήθηκε να εγγυηθεί πως η κυβέρνηση θα τηρήσει το νέο νόμο ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του . Ο σκληροπυρηνικός Μπρεξιτίερ υποστήριξε μέχρι τέλους πως πρώτα θα δει η κυβέρνηση τι λέει ο νόμος και μετά θα αποφασίσει αν θα τον τηρήσει η όχι.

Λες και στη δημοκρατία δεν είναι αυτονόητο πως οι νόμοι του κράτους πρέπει να τηρούνται ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους. Η τήρηση των νόμων δεν είναι μία α λα καρτ υπόθεση.

Η αντιπολίτευση πάντως δεν ανοίγει τα χαρτιά της και δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες των σχεδίων της.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit του Εργατικού Κόμματος Σερ Κίρ Στάρμερ εξηγεί πως σχεδιάζουν να σταματήσουν τον Μπόρις Τζόνσον από το να καταστρέψει τη χώρα.

Μέτωπο εναντίον του βρετανού πρωθυπουργού χτίζουν όμως από την πλευρά τους και συντηρητικοί βουλευτές οι οποίοι αύριο θα συναντηθούν με τον βρετανό πρωθυπουργό και θα απαιτήσουν να τους πει τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Και αν σχεδιάζει πραγματικά να βγάλει τη χώρα χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκε εξηγεί πως από τη μία θέλει να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία αλλά από την άλλη δεν θέλει να διευκολύνει με κανένα τρόπο το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Γκάουκε εκτιμά πως το χάος που θα προκληθεί αν φύγει η Βρετανία από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία θα είναι τόσο μεγάλο που στις βουλευτικές εκλογές είναι πολύ πιθανό να είναι νικητής ο ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις εξελέγη ο Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτει πως ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι του είναι αποφασισμένοι να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. Και αν τους αναγκάσουν να διαλέξουν ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και την ψήφο συνείδησης τότε διαλέγουν τη συνείδηση τους και το πατριωτικό συμφέρον.