CNN: Γιατί η Βραζιλία αποτελεί κλειδί για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

CNN: Γιατί η Βραζιλία αποτελεί κλειδί για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Στη σημασία που έχει η Βραζιλία για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού στέκεται ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN το οποίο αναφέρει ότι η χώρα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Η Βραζιλία προσφέρει, σύμφωνα με το CNN ένα ασυνήθιστο και ελκυστικό μείγμα για την έρευνα του υπό ανάπτυξη εμβολίου: έναν ρυθμό μετάδοσης που βρίσκεται στα ύψη, διεθνώς σεβαστά ερευνητικά κέντρα και ένα σύστημα δημόσιας υγείας με εμπειρία στη δημιουργία και διανομή εμβολίων.

Η Βραζιλία επελέγη για τις δοκιμές, καθώς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, η πανδημία βρίσκεται εκεί σε ανοδική πορεία, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 75.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις 14 Ιουλίου, 163 εμβόλια Covid-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και 23 από αυτά έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι. Ωστόσο, μόνο δύο έχουν φτάσει στη Φάση 3 - το τελευταίο επιστημονικό στάδιο πριν από την έγκριση για διάθεση στην κοινότητα - η οποία απαιτεί δοκιμές μεγάλης κλίμακας με χιλιάδες άτομα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας Ζαιχ Μπολσονάρου αρνούνταν για μεγάλο διάστημα την σοβαρότητα της ασθενείας, η έρευνα για τα εμβόλια που διεξάγεται τώρα στη Βραζιλία θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει άρδην την πορεία της ασθενείας καθώς το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα το χειμώνα.

Οι δοκιμές για ένα νέο ενδεχόμενο εμβόλιο εναντίον της νόσου COVID-19, το οποίο ανέπτυξε η Κινεζική SinoVac, θα αρχίσουν στις 20 Ιουλίου στην πλούσια και πιο πολυπληθή πολιτείας της Βραζιλίας, του Σάο Πάολο.

Οι δοκιμές θα γίνουν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μπουταντάν με τη συμμετοχή 9.000 εθελοντών, κυρίως επαγγελματιών του χώρου της υγείας, σε 12 ερευνητικά κέντρα τα οποία βρίσκονται στο Σάο Πάολο και ακόμη τέσσερα κρατίδια, καθώς και στην ομοσπονδιακή περιφέρεια Μπραζίλια. 

Παράλληλα, εδώ και τρεις εβδομάδες, Βραζιλιάνοι ερευνητές από το ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που έχει αναλάβει τις δοκιμές άρχισαν να χορηγούν σε εθελοντές δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με το εργαστήριο AstraZeneca, θεωρείται ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα μεταξύ των σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Οι πρώτοι εθελοντές είναι επαγγελματίες της υγείας, που εκτίθενται ιδιαίτερα στον νέο κορονοϊό, ιδίως γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό ασθενοφόρων, όλοι τους ηλικίας 18-55 ετών.