Δεν πρέπει να είναι η μοναδική δύναμη που συνομιλεί με Μόσχα
Μακρόν για Τουρκία

Δεν πρέπει να είναι η μοναδική δύναμη που συνομιλεί με Μόσχα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε σήμερα Πέμπτη την πολιτική του να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι η μόνη δύναμη που συνομιλεί με τη Μόσχα, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Τελευταία τους συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου μετά από μακρά παύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Μακρόν είχε συγκρουσιακή σχέση, όπως σχολιάζει το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο France24, επιδίωξε ενεργά να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, συναντώντας προσωπικά τόσο τον Πούτιν όσο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαπραγματεύσεις για ειρήνη

«Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;» είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση των Γάλλων πρεσβευτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε σε καμία μορφή ψευτο-ηθικής που θα μας άφηνε ανίσχυρους», πρόσθεσε. «Η δουλειά ενός διπλωμάτη είναι να μιλά με όλους, ειδικά με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνούμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας».

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει ήδη να προετοιμάζονται για «ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων» με σκοπό να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει ήδη διαρκέσει πάνω από μισό χρόνο, ενώ τόνισε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους.

«Να προετοιμαστούμε για μακρύ πόλεμο»

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ πόλεμο. Πρέπει να αποφύγουμε κλιμάκωση και να προετοιμάσουμε την ειρήνη», τόνισε. «Η προετοιμασία της ειρήνης σημαίνει συνομιλίες με όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ενότητα, σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες ζητούν πιο πολεμική στάση ή σκέφτονται μονομερή μέτρα. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διχαστεί από τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι το κλειδί. Ο διχασμός της Ευρώπης ήταν από τους στόχους της Ρωσίας στον πόλεμο», επισήμανε.