Το διακύβευμα των συζητήσεων ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη

Το διακύβευμα των συζητήσεων ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη

Η δήλωση των Αμερικανών αξιωματούχων, πως είναι έτοιμοι να περιορίσουν την ανάπτυξη πυραύλων στην Ανατολική Ευρώπη είναι ενδεικτική της διάθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρήσουν την αποκλιμάκωση της κρίσης που είχε ξεδιπλωθεί στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως θα υπάρξει θετική έκβαση. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να συζητήσουν με τον εαυτό τους, αλλά θα έχουν απέναντι τους εκπροσώπους της Ρωσίας, οι οποίοι κρατούν μία στιβαρή και αποφασιστική στάση.

Ο στόχος της Ρωσίας, όπως εκφράστηκε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι η ανάσχεση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η παροχή μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας. Για τη Μόσχα άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους είναι οι επιθετικές δυνάμεις, αντίθετα με τη δική τους παρουσία, η οποία θεωρείται πάγια και δεδομένη. Παρά τη θετική προσέγγιση δημοσίως, η Ουάσιγκτον εμμένει πάντως και εκείνη στη σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως και η Μόσχα, δεν συμφωνεί ούτε στα αρχικά κείμενα των συζητήσεων.

Αν θα βρεθεί κοινός τόπος, είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων. Ενδεχομένως πάντως να βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση στη συγκεκριμένη περίσταση, καθώς και οι δύο δυνάμεις έχουν καταγράψει τις θέσεις του για την Ουκρανία, με σαφή τρόπο, τόσο ρητορικά όσο και στο έδαφος. Η Ουάσιγκτον έχει βρεθεί εγγύτερα του Κιέβου και έχει ενσωματώσει την Ουκρανία στον σχεδιασμό της, ενώ η Μόσχα προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις της, καθώς το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της χερσονήσου της Κριμαίας αχνοφαίνεται στο βάθος.

Μία τελική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας απέχει πολύ βέβαια. Η σύνοδος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που ακολουθεί στις Βρυξέλλες, θα είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Η Ουκρανία είναι μέρος του ευρύτερου ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού μπλοκ και της κληρονόμου της Σοβιετικής Ένωσης, με πάρα πολλούς παράγοντες να εμπλέκονται στην εξίσωση. Αυτό που έχει φανεί προς το παρόν είναι η απόσταση στις ευρύτερες στοχεύσεις, τους, δυσκολεύοντας τη γεφύρωση των διαφορών τους μεσομακροπρόθεσμα.