H διαρροή θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της ασφάλειας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2013.
Διαρροές εγγράφων Πενταγώνου: Οι φόβοι για την ουκρανική αεράμυνα και οι διπλωματικοί πονοκέφαλοι
AP
AP

Διαρροές εγγράφων Πενταγώνου: Οι φόβοι για την ουκρανική αεράμυνα και οι διπλωματικοί πονοκέφαλοι

H διαρροή θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της ασφάλειας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2013.

Σε διπλωματικό πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την Ουάσινγκτον η διαρροή απόρρητων εγγράφων που βγάζουν στη φόρα τους παρασκηνιακούς χειρισμούς της σχετικά με την Ουκρανία αλλά και στοιχεία για την επιχειρησιακή ικανότητα του Κιέβου που αν αποδειχτούν πραγματικά και όχι προϊόν παραποίησης τότε δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό. 

Η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδυνεύει να ξεμείνει από πυραύλους και πυρομαχικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, υποδηλώνει h διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο.

Ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και την ένδειξη "ΑΠΟΡΡΗΤΟ", περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής θα εξαντληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης. Δεν είναι σαφές αν ο ρυθμός χρήσης έχει αλλάξει έκτοτε.

Η γνησιότητα των εγγράφων του Πενταγώνου δεν έχει επαληθευτεί. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει την εγκυρότητα των φωτογραφημένων εγγράφων που "φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό".

Τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, στα οποία στηρίζεται μαζί με τους S-300 για να διαμαρτυρηθεί για ζωτικές τοποθεσίες από τη ρωσική αεροπορική δύναμη, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου, ανέφεραν οι New York Times, και η αεράμυνα που προστατεύει τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα μπορούσε να "μειωθεί εντελώς" μέχρι τις 23 Μαΐου.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά που αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες για να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια μεγάλη πρόκληση για το Κίεβο, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο συνταγματάρχης Yuri Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν σχολίασε συγκεκριμένα τις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα, αλλά δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην εξεύρεση πυρομαχικών σοβιετικής σχεδίασης για τους κρίσιμους S-300 και τις συστοιχίες Buk.

"Αν χάσουμε τη μάχη για τον ουρανό, οι συνέπειες για την Ουκρανία θα είναι πολύ σοβαρές", δήλωσε στην εφημερίδα. "Δεν είναι ώρα για αναβολές", είπε, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τη βοήθειά τους.

Η προφανής διαρροή της μεγάλης κρύπτης διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου μπορεί να προήλθε από αμερικανική πηγή, πιστεύουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

"Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο ότι πρόκειται για διαρροή από τις ΗΠΑ, καθώς πολλά από τα έγγραφα βρίσκονταν μόνο σε αμερικανικά χέρια", δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του.

Αξιωματούχοι λένε ότι το εύρος των θεμάτων που εξετάζονται στα έγγραφα, τα οποία αγγίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει από Αμερικανό και όχι από σύμμαχο.


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και ότι όσοι την διεξάγουν δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκονται φιλορωσικά στοιχεία πίσω από τη διαρροή, η οποία θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της ασφάλειας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2013.

Η αντίδραση της Σεούλ

Η Νότια Κορέα είναι ενήμερη για τις ειδήσεις σχετικά με τη διαρροή αρκετών απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ και σχεδιάζει να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες «τα ζητήματα που προέκυψαν» ως αποτέλεσμα της διαρροής, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

Ένα από τα έγγραφα, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, έδειχνε λεπτομέρειες σχετικά με εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων Νοτιοκορεατών ανώτατων αξιωματούχων σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ προς τη Σεούλ να βοηθήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την πολιτική της να μην το πράξει.

Το έγγραφο, το οποίο δεν φαίνεται να φέρει ημερομηνία, ανέφερε ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, επιμένοντας ότι ο "τελικός χρήστης" θα πρέπει να είναι ο αμερικανικός στρατός. Αλλά στο εσωτερικό της χώρας, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα εκτρέψουν στην Ουκρανία.

Η έκθεση βασίστηκε εν μέρει σε πληροφορίες σημάτων, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν τη Νότια Κορέα, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους.

Ο Νοτιοκορεάτης προεδρικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αμερικανική κατασκοπεία ή να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ερωτηθείς εάν η Νότια Κορέα σκοπεύει να προβεί σε διαμαρτυρία ή να ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα προηγούμενα και τις υποθέσεις που αφορούν άλλες χώρες.

Η Νότια Κορέα έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες παροχής εκατοντάδων αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και άλλων όπλων στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι ένας νόμος της Νότιας Κορέας που απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις καθιστά δύσκολη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 26 Απριλίου κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ΗΠΑ αποτιμούν τους κινδύνους της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων