Διχασμένοι οι «Μακρονιστές»: Οι μισοί θέλουν συγκυβέρνηση με τη Δεξιά και οι υπόλοιποι με την Αριστερά
AP Photo / Mohammed Badra
AP Photo / Mohammed Badra
Le Monde

Διχασμένοι οι «Μακρονιστές»: Οι μισοί θέλουν συγκυβέρνηση με τη Δεξιά και οι υπόλοιποι με την Αριστερά

Διχασμένος εμφανίζεται ο κομματικός συνασπισμός Ensemble του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως προς τις επόμενες κινήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων κατά το β' γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος ήλπιζε σε «διευκρινίσεις» μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η απουσία πλειοψηφίας καθιστά την εξίσωση ακόμη πιο περίπλοκη από ό,τι πριν από τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Το προεδρικό στρατόπεδο είναι ήδη διχασμένο μεταξύ των υποστηρικτών μιας συμφωνίας με την Αριστερά ή με τη Δεξιά.

Όπως γράφουν οι συντάκτριες του σχετικού άρθρου, Κλερ Γκατινουά και Ναταλία Σεγκόν, «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εξέφρασε ποτέ την παραμικρή λύπη. Και πάλι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, μπροστά σε στελέχη της Αναγέννησης και αρχηγούς κομμάτων από το στρατόπεδό του που προσκλήθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουνίου. Ήταν μια απόφαση που τραυμάτισε τόσο πολύ τον ίδιο του το λαό. "Η συμμετοχή [στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου] δείχνει ότι η διάλυση ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για δημοκρατική έκφραση", τόνισε το Ελιζέ».

Την επομένη του δεύτερου γύρου των πρόωρων εκλογών, ωστόσο, η επιχείρηση «αποσαφήνιση», στην οποία ήλπιζε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φιάσκου. Τα στρατεύματα των Μακρονιστών έχασαν περισσότερους από 80 βουλευτές (168 έδρες έναντι 250 στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα) και δεν προέκυψε σαφής πλειοψηφία. Παρόλο που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κατέλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών (182), η αριστερή συμμαχία δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Αλλά το χειρότερο, μια συγκατοίκηση με την ακροδεξιά, που κάποτε προβλεπόταν, αποφεύχθηκε, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Ωστόσο, παρά την ανακούφιση στο στρατόπεδο Μακρόν, που τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές μπροστά από την Ακροδεξιά, ο γρίφος της νέας κυβέρνησης φαντάζει λίαν δυσεπίλυτος. «Αν είχε κατακτήσει την πλειοψηφία η Εθνική Συσπείρωση, δεν θα ήταν μεν καλό μαντάτο, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε μια σαφήνεια», σχολιάζει ο Ερβέ Μαρσέιγ, επικεφαλής της κεντρώας φιλελεύθερης Ένωσης Δημοκρατικών και Ανεξάρτητων (UDI), συμμάχου του Μακρόν.

Το πολιτικό τοπίο είναι τόσο θολό, που ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, καλώντας τον να παραμείνει «προς το παρόν» στο πόστο του για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι να διοριστεί ο αντικαταστάτης του.