Διχάζει την Βρετανία ο Τζόνσον – Δικαστικές προσφυγές και διαδηλώσεις

Διχάζει την Βρετανία ο Τζόνσον – Δικαστικές προσφυγές και διαδηλώσεις

Του Γιάννη Μαντζίκου

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις αντιδρώντας στην πολιτική του Μπόρις Τζόνσον και κυρίως στην απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής. Την ίδια στιγμή συντηρητικοί βουλευτές  αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών ετοιμάζονται για την  κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται όπου αναμένεται να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες και να εκδικαστούν προσφυγές κατά της απόφασης του πρωθυπουργού. 

Οι  κινητοποιήσεις στο Λονδίνο το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσαν χιλιάδες Βρετανούς. Χαρακτήρισαν «πραξικόπημα» την απόφαση και ζήτησαν μέχρι και την παραίτηση του Τζόνσον στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση 

Σε ένα άλλο επίπεδο αυτό των πολιτικών ζυμώσεων, σήμερα ή τη Δευτέρα, αναμένεται να συναντηθεί ομάδα βουλευτών των Συντηρητικών οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα άτακτο Brexit. Στις συζητήσεις αναμένεται να μετέχουν όπως φαίνεται, ο Ντέιβιντ Γκοκ, ο Ντομινίκ Γκριβ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Μέχρις στιγμής όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι βουλευτές αυτοί θα υπερψήφιζαν μια πρόταση δυσπιστίας ενάντια στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον. 

Σαν να μην έφταναν αυτά για τον πρωθυπουργό, στα προβλήματα του ήρθε να προστεθεί και η κόντρα που ξέσπασε με τον Σαγιντ Τζαβιντ, τον Υπουργό οικονομικών ο οποίος πιάστηκε εξ απήνης όταν έμαθε ότι ξαφνικά απολύθηκε η Σόνια Καν, εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του.

Πίσω από την απόλυση της κρύβεται όπως φαίνεται ο Ντομινίκ Καμινγκς, ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε την Σόνια Καν ότι είχε δίαυλο επικοινωνίας με τον Φίλιπ Χάμοντ. Αν και ο Τζόνσον έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, είναι σίγουρο ότι θα ήθελε αρραγές μέτωπο ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας που έρχεται.  

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται είναι το μέλλει γενέσθαι, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και να μην είναι σύμμαχος της αντιπολίτευσης. Ένα σενάριο που διακινείται είναι ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή με σκοπό να περάσει νόμο για να πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι ενέχει "τεχνικές δυσκολίες" δεδομένου ότι βουλευτές του Τζονσον μπορεί να κάνουν πολύωρες ομιλίες για "τορπιλίσουν" την κίνηση αυτή. Ένα σενάριο είναι η πρόταση δυσπιστίας η οποία όπως αναφέρθηκε είναι πολυεπίπεδη εξίσωση καθώς πρέπει να συναινέσουν βουλευτές των Συντηρητικών.  Τις προάλλες πάντως, η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δράση για να μπλοκάρει την άτακτη έξοδο. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν επίσης οι δικαστικές κινήσεις εναντίον της απόφασης Τζόνσον. Την Παρασκευή, η απάντηση του δικαστηρίου της Σκωτίας στο αίτημα για προσωρινό «μπλοκ» ήταν αρνητική. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο εξέφρασε την προθυμία να προχωρήσει σε ακρόαση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών την ερχόμενη Τετάρτη. 

Υπό εξέταση αναμένεται να τεθεί και η προσφυγή στο Λονδίνο, από τη γνωστή επιχειρηματία και υπέρμαχο του Brexit Τζίνα Μίλερ, η οποία έχει υψηλό συμβολισμό, καθώς  θα στηριχτεί και από τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Όπως αναφέρουν δε τα βρετανικά μέσα είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας που πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα των Συντηρητικών συμμετέχει σε δικαστική διαμάχη εναντίον απόφασης πρωθυπουργού που βρίσκεται στην εξουσία. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Τζόνσον και η γενικότερη πολιτική του εν όψει του Brexit έχει προκαλέσει διχασμό στην Βρετανία όπου πλέον το ενδεχόμενο μιας άτακτης και αχαρτογράφητης εξόδου από την Ε.Ε. είναι ορατό.