ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δικαίωμα να λάβει μέτρα ως απάντηση στη Ρωσία

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δικαίωμα να λάβει μέτρα ως απάντηση στη Ρωσία

Την καταδίκη της ΕΕ εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει σε οχτώ Ευρωπαίους πολίτες (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και έξι ακόμη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) την είσοδο σε ρωσικό έδαφος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική». Παράλληλα, σημειώνει ότι στοχεύει απευθείας την ΕΕ και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Τέλος, τονίζεται ότι «η ΕΕ έχει το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών».

Ντ. Σασόλι: Οι απειλές δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του και εναντίον άλλων επτά ευρωπαίων αξιωματούχων επειδή υπερασπίστηκαν τον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

«Όπως φαίνεται, δεν είμαι ευπρόσδεκτος στο Κρεμλίνο; Δεν αμφέβαλλα...Καμία κύρωση ή εκφοβισμός δεν θα εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμένα να υπερασπισθώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την δημοκρατία. Οι απειλές δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε», έγραψε ο Νταβίντ Σασόλι στο Twitter.

Κλείνει την πόρτα η Ρωσία σε 8 αξιωματούχους της ΕΕ

Την είσοδο σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσε η Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε ρώσους πολίτες. Μεταξύ των αξιωματούχων βρίσκονται ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια της Κομισιόν. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον Μάρτιο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους για τη σύλληψη του κριτικού του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ρωσία επέκρινε ξανά αυτήν την απόφαση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για αντιρωσική υστερία.  Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ΕΕ θεωρεί την απόφαση απαράδεκτη, μεταξύ άλλων επειδή ο Ναβάλι έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία για αρκετούς μήνες μετά από επίθεση με νευρικό δηλητήριο εναντίον του.