AP / Geert Vanden Wijngaert
Βρυξέλλες: Χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό
AP / Geert Vanden Wijngaert

Βρυξέλλες: Χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.

Την άποψη ότι η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα που παραβιάζουν τις Συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό!», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε ήδη μια απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τώρα ξαναγυρνάνε πίσω εδώ στο Συμβούλιο. Αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Υπήρξε απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δεν γίνεται να γυρνάμε πίσω και να λέμε δεν συμφωνούμε, γιατί έτσι ο καθένας μας θα άνοιγε μια λίστα με παλιές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Μπετέλ.

Χθες βράδυ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότεινε στους ομολόγους του να συζητήσουν ξανά το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους.

«Είναι τόσο θυμωμένοι με αυτό που λένε ότι δεν θέλουν καθόλου συμπεράσματα [για το μεταναστευτικό] τώρα», δήλωσε ο Ρούτε.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια, προστίθεται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Η προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.

Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-27, δήλωσε ο πρόεδρος του μπλοκ στις 20 Ιουνίου. Αυτό έρχεται μετά την επανεξέταση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-27, ο οποίος έχει εξαντληθεί από την πανδημία COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν επίσης διπλασιάσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Όρμπαν: Όχι άλλα χρήματα στην Ουκρανία 

Η Ουγγαρία απορρίπτει  και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει πρόσθετα χρήματα για τη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή.

Ο Όρμπαν, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι «γελοίο» το αίτημα της Επιτροπής να συνεισφέρει η Ουγγαρία περισσότερα χρήματα, όταν η Βουδαπέστη - μαζί με την Πολωνία - δεν έχει λάβει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ εν μέσω διαφοράς για το κράτος δικαίου.

"Ένα πράγμα είναι σαφές, εμείς οι Ούγγροι ... δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να πουν πού πήγαν τα προηγούμενα κεφάλαια ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο Όρμπαν.

"Και το βρίσκουμε εντελώς γελοίο και παράλογο, να συνεισφέρουμε περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ενός δανείου, από το οποίο δεν έχουμε ακόμη λάβει τα κεφάλαια που δικαιούμαστε να λάβουμε".

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ που καθυστερούν να λάβουν τα κεφάλαια ανάκαμψης, τα οποία η Επιτροπή έχει μπλοκάρει με την κατηγορία ότι οι εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών βλάπτουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια και ότι θα ξεκινήσει ένας "μακρύς αγώνας".

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική

Την ανάγκη για μία συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν – όπως είπε – και τα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης.
 
«Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, η  ευρωπαϊκή αντιμετώπιση ενός προβλήματος που τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρό μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οικονομία, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
 
«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Σύνοδος ΕΕ: Ο Όρμπαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών