ΕΕ: Πολωνία και Λιθουανία ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Πολωνία και Λιθουανία ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Πολωνία και η Λιθουανία θέλουν να μειώσουν το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και να στοχεύσουν στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι διπλωμάτες από τις δύο χώρες της ΕΕ την Παρασκευή.

Παράλληλα, σκοπεύουν να ζητήσουν από την ΕΕ να απαγορεύσει περισσότερα μέσα ενημέρωσης «ρωσικής προπαγάνδας» και να αποκόψει περισσότερες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, δήλωσαν οι διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία στην ΕΕ για περισσότερες κυρώσεις. Παρ' όλα αυτά, θα προτείνουμε ένα φιλόδοξο νέο πακέτο», πρόσθεσε ένας από τους διπλωμάτες, τονίζοντας ότι το 10ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμο εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι διπλωμάτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας δήλωσαν επίσης ότι υποστηρίζουν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την ανακοίνωση από τον επικεφαλής της ΕΕ ότι θα τιμωρήσουν το Μινσκ για τη βοήθεια προς τη Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει ήδη καλέσει την ΕΕ των 27 να συμπεριλάβει στις κυρώσεις τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, μια κίνηση που μέχρι στιγμής έχει βρει εμπόδια από την Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο σχεδιάζει να επεκτείνει με τη Rosatom.

Οι διπλωμάτες πρότειναν να μπει η Rosatom ή/και η ηγεσία της στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ ως πρώτο βήμα. Επίσης, πρόσθεσαν ότι θα προσπαθήσουν επίσης εκ νέου να τερματίσουν το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία, το οποίο, σύμφωνα με τον Πολωνό διπλωμάτη, συνεισφέρει 4,5 δισ.ευρώ στον ρωσικό προϋπολογισμό, και να επεκτείνουν τις απαγορεύσεις στο εμπόριο αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι εν λόγω διπλωμάτες σχολίασαν ότι η ΕΕ είναι σε καλό δρόμο για να καταβάλει στην Ουκρανία μια πρώτη δόση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ που προορίζεται να βοηθήσει στη λειτουργία της κυβέρνησης του Κιέβου και στην καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ θα ακολουθήσει η μηνιαία καταβολή 1,5 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο.

Τις προσεχείς εβδομάδες, η ΕΕ πρόκειται επίσης να επανεξετάσει το πλαφόν για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Πολωνό διπλωμάτη, θα πρέπει να μειωθεί από τα 60 δολάρια που συμφωνήθηκε διεθνώς, δεδομένου ότι το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται κάτω από αυτό το επίπεδο.

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να διατηρηθεί αποτελεσματικό ως εργαλείο για τη μείωση των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του πολέμου», δήλωσε ο Λιθουανός διπλωμάτης.