ΕΕ: Συμφωνήθηκε η ενίσχυση του ταμείου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία κατά 5 δισ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Συμφωνήθηκε η ενίσχυση του ταμείου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία κατά 5 δισ. ευρώ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη να παράσχουν 5 δισ.ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ταμείου βοήθειας που διαχειρίζεται η ΕΕ, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία της ΕΕ.

Οι απεσταλμένοι των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες έπειτα από μήνες διαμάχης, με τις Γαλλία και Γερμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλου μέρους της συζήτησης.

Το ταμείο λειτουργεί ως ένα κολοσσιαίο σύστημα επιστροφής χρημάτων, δίνοντας στα μέλη της ΕΕ επιστροφές χρημάτων για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες.

Η Γαλλία επέμεινε σε μια ισχυρή πολιτική «αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων» για τα όπλα που έχουν επιλεγεί για επιστροφές, ενώ η Γερμανία απαίτησε να λαμβάνεται υπόψη η διμερής βοήθεια κατά τον καθορισμό του ύψους των συνεισφορών των χωρών στο ταμείο, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι βρέθηκε ένας συμβιβασμός που επιτρέπει κάποια ευελιξία στους κανόνες της «αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων» και λαμβάνει υπόψη μέρος της αξίας της διμερούς βοήθειας κατά τον υπολογισμό των οικονομικών συνεισφορών των μελών.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ο συμβιβασμός θα επιτρέψει τη χρήση του ταμείου για τη χρηματοδότηση μιας πρωτοβουλίας από την Τσεχία για την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων αναγκαίων βλημάτων πυροβολικού από χώρες εκτός Ευρώπης.

Το Ταμείο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε πέρυσι τη δημιουργία ενός νέου ταμειακού πόρου ειδικά για τη βοήθεια προς το Κίεβο - το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία - εντός του EPF, με προϋπολογισμό έως 5 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 


Αυτό προκάλεσε μια παρατεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες για τη μελλοντική βοήθεια, η οποία τελικά οδήγησε στη συμφωνία της Τετάρτης.