Εγκαταλείπει και ο Πούτιν τον Μαδούρο;

Εγκαταλείπει και ο Πούτιν τον Μαδούρο;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που Νίκολας Μαδούρο δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης στη Βενεζουέλα έναντι της ισχυρής αντιπολίτευσης έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας, η είδηση ότι η ρωσική τράπεζα Gazprombank αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και σταμάτησε τις συναλλαγές με την εταιρεία για να μειώσει τον κίνδυνο να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, έπεσε μάλλον «σαν κεραμίδα» στο Καράκας.

Εξάλλου, το Reuters μετέδωσε αυτόν τον μήνα, επικαλούμενο πηγές και ένα εσωτερικό έγγραφο, πως η PDVSA καλούσε τους πελάτες των κοινών επιχειρήσεών της να καταθέτουν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις πετρελαίου στους λογαριασμούς της στην Gazprombank, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της. Μεταξύ των μετόχων της Gazprombank είναι η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Το μήνυμα της PDVSA αφορούσε τη Γαλλική Total, την Αμερικανική Chevron και την Νορβηγική Equinor ASA.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας η Lukoil ανακοίνωσε με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις στο καθεστώς Μαδούρο, ότι η Litasco, ο διεθνής εμπορικός βραχίονας της θα σταματούσε άμεσα τις συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με τη Βενεζουέλα.

Είχε μεσολαβήσει μια δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ρωσία στην Βενεζουέλα, τα οποία υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του ανέφερε, για πρώτη φορά, ότι η Βενεζουέλα θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της προς την Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ενώπιον της Ρωσίας δεν υπέστη αλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα δεν προμήνυαν αυτές τις εξελίξεις, αφού το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε κατ'' επανάληψη τη διεθνή κοινότητα να απέχει από την όποια "καταστροφική" ανάμειξη, στη Βενεζουέλα. Παράλληλα στον ίδιο και αυστηρότερο τόνο κινούνταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκόφ, του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του εκπροσώπου της χώρας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ότι το Κρεμλίνο έχει στηρίξει από την αρχή της κρίσης το καθεστώς Μαδούρο καθώς οι σχέσεις Ρωσίας Βενεζουέλας είναι κάτι παραπάνω από στενές.  Από το 2006 μέχρι σήμερα η Ρωσική κυβέρνηση και η πετρελαϊκή εταιρία Rosneft, έχουν μια συνολική έκθεση της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω δανείων και πιστωτικών γραμμών. Το Νοέμβριο του 2017 η Ρωσία συμφώνησε να αναδιαρθρώσει τμήμα δημόσιου χρέους προς αυτήν ύψους 3,15 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας και ανέλαβε την μεταφορά τεχνογνωσίας για την επιστροφή της Βενεζουέλας στο χώρο της ανάπτυξης.

Είναι ακόμα αμφίβολο και παρακινδυνεύμενο να μιλήσει κανείς για στροφή της Μόσχας προς την αντιπολίτευση, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Χουάν Γκουαιδό προ ολίγων ημερών διαβεβαίωνε τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, τους δυο μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας δηλαδή, ότι ο μόνος τρόπος να λάβουν πίσω τα δάνεια τους είναι να στηρίξουν τη πολιτική μετάβαση.

Φωτογραφία: AP