Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και οι προοπτικές ανοικοδόμησης

Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και οι προοπτικές ανοικοδόμησης

Η ανακοίνωση της ειρηνευτικής πρότασης του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι απορρίφθηκε άμεσα από το Κρεμλίνο. Βέβαια, το Κίεβο δεν θεωρεί πως μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις, καθώς αξιωματούχοι αναφέρουν πως η Μόσχα δεν έχει εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις από το 2019. Πάντως, ο Ζελένσκι χρειαζόταν να παρουσιάσει μία πραγματική πρόταση, έπειτα από την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την επαύριον της Σύνοδού των G20 το περασμένο διάστημα.

Το Κρεμλίνο αδημονεί να εκμεταλλευτεί κάθε έναρξη διαπραγματεύσεων, ώστε να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα στην Ουκρανία. Άλλωστε η τύποις προσάρτηση τεσσάρων βασικών ουκρανικών περιφερειών το περασμένο διάστημα είχε τον χαρακτήρα της λειτουργίας ως διαπραγματευτικού χαρτιού, τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βρεθεί σε θέση άμυνας. Η άτακτη ρωσική φυγή από το Χάρκοβο και η συντεταγμένη αποχώρηση τους από τη Χερσώνα δείχνουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Από το Κίεβο αναφέρεται πως οι μάχες στην περιοχή της βιομηχανικής πόλης του Μπαχμούτ έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες.

Βέβαια, η ρωσική εισβολή έχει οδηγήσει σε ζημιές που ξεπερνούν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας θα κοστίσει άνω των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Άννα Μπιέρντε.

Η ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο για το ζήτημα. Η πρόσφατη διεθνής διάσκεψη υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώθηκε στο Παρίσι ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς από τα 800 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δωρεές ανήλθαν άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Έκτοτε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ανακοινώσει χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2023. Βέβαια, τα κονδύλιά αυτά πόρρω απέχουν από όσα χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει.

Όσο ο χρόνος περνάει και οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αυξάνεται, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μειώνονται. Το ΑΕΠ της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου στο ήμισυ το 2022, διαβρώνοντας τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Άλλωστε, 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω του πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, για να προχωρήσει στην ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων, εν μέσω του σκληρού χειμώνα. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο συνεχίζει να χτυπά τις υποδομές ηλεκτρισμού και ενέργειας, ώστε να εντείνει τις κακουχίες των Ουκρανών, υπό την πλάνη πως θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης τους. Αυτή τη στιγμή ωστόσο το μομέντουμ του πολέμου φαίνεται να είναι υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων, που πολεμούν σε γνώριμο έδαφος, έχοντας εξασφαλίσει την προμήθεια νέου εξοπλισμού, ιδιαίτερα των συστοιχιών Patriot από τις ΗΠΑ και έχουν δείξει πως δεν πρόκειται να ηττηθούν, ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν μία πρώην υπερδύναμη.