Εκλογές της... κωλοτούμπας στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου

Εκλογές της... κωλοτούμπας στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ακόμη μία παράσταση παίχτηκε χθες στο θέατρο του παραλόγου το οποίο εκτυλίσσεται εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο (αν όχι πολύ παραπάνω...) στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας τα πνεύματα του Ευγένιου Ιονέσκο και του Σάμιουελ Μπέκετ να... στριφογυρνούν ανήσυχα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στο Λονδίνο και κυρίως στην μεγάλη αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, δεν χωράει αμφιβολία ότι ενισχύθηκε περαιτέρω και σε περισσότερους ανθρώπους η... τριτοκοσμική εικόνα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Διότι, πολύ απλά, όσα έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν εκεί δυσφημούν την αρχαιότερη αστική δημοκρατία και πληγώνουν ανεπανόρθωτα την κληρονομιά της πρώην υπερδύναμης, καθώς οι μικροκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες μοιάζουν να κυριαρχούν συντριπτικά έναντι του αποκαλούμενου εθνικού συμφέροντος.

Μπροστά σε όλα αυτά, μικρή σημασία έχει το γεγονός ότι τελικώς αποφασίστηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τις εξελίξεις βορείως της Μάγχης, αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο, μιας και το αδιέξοδο ήταν απόλυτο, ο διχασμός βάραινε και τη λύση δεν θα μπορούσε να δώσει κανείς άλλος πέραν του ίδιου του λαού. Ειδικά αφότου ο Μπόρις Τζόνσον (ο οποίος μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι το Brexit θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, πάση θυσία) άρχισε να θυμίζει... Τερέζα Μέι, τρώγοντας το ένα χαστούκι μετά το άλλο και αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, ζητώντας παράταση από τις Βρυξέλλες και «παγώνοντας» την συμφωνία που είχε υπογράψει.

Τα όσα προηγήθηκαν της προκήρυξης των εκλογών ήταν αναμφίβολα κωμικοτραγικά. Αυτή τη φορά, όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τους Εργατικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αφού πρώτα αναγκάστηκε να κάνει άλλη μια κωλοτούμπα – δέχθηκε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χθες το πρωί, ενώ προχθές το απόγευμα την είχε καταψηφίσει στη βουλή – στη συνέχεια βρήκε άλλο ένα τρικ για να πείσει ότι κάνει σκληρή αντιπολίτευση.

«Πονηρές» τροπολογίες

Συγκεκριμένα, προώθησε δύο τροπολογίες οι οποίες, εφόσον γίνονταν δεκτές, θα επέτρεπαν τη συμμετοχή στις εκλογές των ψηφοφόρων ηλικίας 16 και 17 ετών, αλλά και των 3 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, όμως, ουσιαστικά φανέρωσε τον πανικό που του έχουν προκαλέσει οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με μεγάλη διαφορά και το δικό του κόμμα να συγκεντρώνει χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με το 40% του 2017, ακόμη όμως και με το 30,4% του 2015.

Με άλλα λόγια, ποντάροντας σε δύο κατηγορίες στις οποίες θεωρεί ότι οι Εργατικοί είναι πιο δημοφιλείς, ο Κόρμπιν ήλπισε να μειώσει τη διαφορά και να αποφύγει τη διαφαινόμενη συντριβή. Μόνο που το προεδρείο της Βουλής δεν του έκανε τη χάρη, καθώς απέρριψε αμφότερες τις τροπολογίες.

Έτσι, το επόμενο βήμα ήταν να δοθεί μια πρακτικά... αστεία μάχη, με αντίστοιχα επιχειρήματα, για το εάν η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών θα οριζόταν για τις 12 Δεκεμβρίου (όπως ήθελε η κυβέρνηση) ή για τις 9 του ίδιου μήνα (όπως πρότεινε η αντιπολίτευση), με την πρώτη να επικρατεί τελικώς σαρωτικά.

Η ώρα της αλήθειας

Σε κάθε περίπτωση, πλέον, Τζόνσον και Κόρμπιν καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στην αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου, όπου βεβαίως υπάρχουν και άλλοι υπολογίσιμοι παίκτες. Όπως είναι ο υπέρμαχος του «σκληρού» Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, η ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, αλλά και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP, του οποίου ηγείται η Νίκολα Στέρτζον.

Θα δώσουν, άραγε, μια πιο καθαρή εικόνα και μια κυβερνητική πλειοψηφία οι κάλπες; Για την ώρα είναι αμφίβολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Politico, το άθροισμα των κομμάτων υπέρ του Brexit πάση θυσία και εκείνων που υποστηρίζουν είτε την παραμονή στην ΕΕ είτε μια πολύ στενή σχέση μαζί της (μόνιμη τελωνειακή ένωση) είναι ακριβώς ίσο: 49% έναντι 49%.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το θέατρο του παραλόγου να συνεχιστεί με καινούριες παραστάσεις και από το νέο έτος.

Daniel Leal-Olivas/Pool via AP