Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για Φινλανδία και Σουηδία συγκάλεσε ο Πούτιν

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για Φινλανδία και Σουηδία συγκάλεσε ο Πούτιν

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την πρόοδο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, καθώς και πιθανές απειλές από την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Επιπλέον, έδωσε τις πρώτες αρχικές κατευθύνσεις, δίχως να προσδιορίζεται αν πρόκειται για προετοιμασία σε στρατιωτικό επίπεδο, ανέφερε το CNN.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκολτσέφ, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικολογία και τις μεταφορές, Σεργκέι Ιβανόφ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο, είχε δηλώσει από χθες Πέμπτη ότι η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για τη Ρωσία, καθώς και ότι η Μόσχας αναβαθμίζει το επίπεδο ετοιμότητας ασφαλείας της χώρας.

Η αντίδραση του Ερντογάν

Οι τελευταίες εξελίξεις, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες φαίνεται πως φέρνουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και πέραν της Μόσχας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα καλωσόριζε ένταξη των δύο χωρών στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.  

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα καλωσόριζε ούτε τη Σουηδία ούτε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. «Προς το παρόν παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν αισθανόμαστε καλά για αυτό», ανέφερε.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις». Τα σχόλια του Ερντογάν είχαν ως στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη. Στη Σουηδία, η κουρδική κοινότητα, θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκτός Μέσης Ανατολής, ενώ έξι μέλη του κοινοβουλίου είναι κουρδικής καταγωγής.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους ότι οι εν λόγω βουλευτές έχουν δεσμούς με το PKK ή παρόμοιες ομάδες εκτός Σουηδίας. Ο κουρδικόφωνος πληθυσμός της Φινλανδίας υπολογίστηκε σε κάτι περισσότερο από 15.000 άτομα έως το 2020, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Φινλανδίας - Τουρκίας αύριο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, μιλώντας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7, στη Γερμανία, σχολίασε σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters, ότι τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται βήμα-βήμα και ότι η διαδικασία απαιτεί υπομονή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βερολίνο.