Εκτεταμένη η εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της χώρας
Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου

Εκτεταμένη η εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της χώρας

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα την πολυαναμενόμενη έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας και Πληροφοριών του Κοινοβουλίου σχετικά με την ρωσική παρέμβαση στη χώρα, κατά την οποία γίνεται εκτενής αναφορά στο δημοψήφισμα του Brexit και σε άλλες παρεμβάσεις του Κρεμλίνου.

"Η Βρετανία αποτελεί κορυφαίο στόχο της ρωσικής στρατηγικής διείσδυσης και παραπληροφόρησης την οποία υπηρετούν δυσανάλογα πολλοί άνθρωποι," ανέφεραν οι αξιωματούχοι που ασχολήθηκα με την σύνταξη του εγγράφου.

Η έκθεση, έκτασης 50 σελίδων για την οποία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε κατηγορηθεί ότι καθυστερούσε να την δώσει στην δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα του δημοψηφίσματος του 2016. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι παρενέβη υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη. 

Ο επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής Κεβάν Τζόουνς δήλωσε ότι "δεν υπήρχε λόγος καθυστέρησης από τον πρωθυπουργό ο οποίος θα έπρεπε να έχει επιτρέψει την δημοσίευση της έκθεσης νωρίτερα". 

Οι Βρετανοί βουλευτές απέκτησαν προνομιακή πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα των βρετανικών υπηρεσιών, που τους οδήγησαν στα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής. Η σύνταξή της διήρκεσε σχεδόν ένα έτος.

Η Επιτροπή υψώνει λοιπόν ιδιαίτερα τους τόνους σχετικά με την αποτυχία τόσο της βρετανικής κυβέρνησης όσο και των  μυστικών υπηρεσιών να αξιολογήσουν την ρωσική παρέμβαση κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του Brexit. Ειδικότερα, κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι προσπάθησε να αποφύγει να εντοπίσει στοιχεία επιρροής από τη Ρωσία στο δημοψήφισμα του Brexit. "Κανείς δεν ήθελε να αγγίξει αυτό το θέμα," αναφέρει, ζητώντας τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

"Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να διενεργήσουν μια άλλη έρευνα για να αξιολογηθεί η πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ και να δημοσιευθεί μια μη διαβαθμισμένη περίληψη των συμπερασμάτων", προσθέτει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται και σε άλλες-ενδεικτικές-περιπτώσεις της ρωσικής παρέμβασης όπως οι κυβερνοεπίθεσεις, κατασκοπεία και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πίσω από δίκτυο Βρετανών πολιτικών και συμβούλων για να προωθήσει τα συμφέροντα και να "στοχοποιήσει" τους εχθρούς του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Λονδίνο, όπως έχει καταθέσει μάρτυρας στην επιτροπή. 

Η Επιτροπή αναφέρεται στον ρόλο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης τα οποία τόσο την περίοδο του δημοψηφίσματος όσο κατά την υπόθεση Σκριπαλ προωθούσαν τις απόψεις του Κρεμλίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018,  η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom διαπίστωσε ότι το RT δεν τηρούσε την αρχή της αντικειμενικότητας σε διάφορα προγράμματα που αφορούσαν την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με Ναβιτσόκ.