Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι: Συζητήθηκε η πρόσθεση στρατιωτική βοήθεια και νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι: Συζητήθηκε η πρόσθεση στρατιωτική βοήθεια και νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του », ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον Μπάιντεν συζήτησε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν εξέτασε επίσης τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μαίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, μια μέρα μετά τη δέσμευση για αποκλιμάκωση στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας να εκτιμάει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, προκειμένου να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που μεταδόθηκε από ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ανακοίνωση αυτή, που αναμεταδίδεται από το πρακτορείο Reuters, έρχεται μία ημέρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιφ, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια μαζική απομάκρυνση των Ρώσων στις περιοχές πέριξ του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τη Μαριούπολη και άλλες σημαντικές πόλεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, «οι Ρώσοι εστιάζουν στο να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία», προσθέτοντας πως η Ρωσία προσπαθεί ακόμα να καταλάβει την Μαριούπολη και τις πόλεις Πόπασνα και Ρουμπιζίνιε.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυνταχτεί σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της» συμπλήρωσε ο Μοτουζιάνικ, ενώ τόνισε πως το ουκρανικό στρατηγείο παρατήρησε μια μερική απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ αλλά δεν το θεωρούν μαζική απομάκρυνση.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο σήμερα καλωσόρισε το γεγονός ότι το Κίεβο έθεσε γραπτώς τις απαιτήσεις του για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σημείωσε δε πως δεν υπήρξε όμως κάποια ουσιαστική πρόοδος.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε στους συντάκτες ότι η Ρωσία δεν παρατήρησε κάτι πραγματικά υποσχόμενο ή κάτι που μοιάζει σαν πρόοδος και είπε πως υπάρχει πολλή δουλειά ενόψει.

Οι Τατάροι της Κριμαίας ζητούν την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία   

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι, προτού το Κρεμλίνο διαψεύσει αυτές τις ελπίδες σήμερα λέγοντας ότι δεν είδε τίποτα «υποσχόμενο».

Ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία. εξήγησε ότι η χώρα του απαιτεί μια «διεθνή συμφωνία» που να εγγυάται την ασφάλειά της και πρότεινε να «εξαιρούνται προσωρινά» από τις διαπραγματεύσεις η Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την πλευρά της η συμφωνία να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των δύο αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% έως το 15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, είχε μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 2014 από τη Ρωσία, η νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μαζλί, χαρακτηρίζοντας το εξτρεμιστική οργάνωση, και συνέλαβε δεκάδες εκπροσώπους αυτής της εθνοτικής ομάδας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 30.000 Τατάροι, περισσότερο από το 10% της κοινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη στην Ουκρανία.

Ο τσετσένος ηγέτης Καντίροφ διαμηνύει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο Καντίροφ είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.