Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ταξίδι στο Ισραήλ - Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ταξίδι στο Ισραήλ - Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θέτουν σε εγρήγορση την ελληνική κυβέρνηση, που με διπλωματικές κινήσεις διερευνά το νέο γεωπολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Ισραήλ, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει λάβει μια ξεκάθαρη θέση μετά τα τελευταία γεγονότα, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, από τα Τίρανα, με τον Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο της συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αλλά και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου εκφράζοντας την ελληνική θέση, αλλά και τον προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην περιοχή.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν έρχεται την ώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη - σήμερα και αύριο - ο ελληνοτουρκικός διάλογος στην Αθήνα, σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών και είναι σημαντική από τη στιγμή, που η Τουρκία έχει λάβει διαφορετική από την ελληνική θέση στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, προσθέτοντας μία ακόμη αιτία αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή να μην διαταράξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για μία τέτοια εξέλιξη μειώνεται αν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη χθεσινή του επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών, επικοινώνησε σήμερα και με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο 5 σημείων, που είχε καταθέσει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι δύο υπουργοί επεσήμαναν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Πυρετώδεις» οι διπλωματικές διεργασίες

«Πυρετώδεις» είναι οι διπλωματικές διεργασίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία και στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ νέα δεδομένα στον πόλεμο του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς φέρνουν τα σαφή μηνύματα του Μπενιαμίν Νετανιάχου στους τρομοκράτες, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο Λίβανο, αλλά και προς το Ιράν.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε - μικρής διάρκειας και έντασης - επίθεση με πυρά εναντίον δύναμης του Ισραηλινού Στρατού που επιχειρούσε στα σύνορα του Λιβάνου. Σε απάντηση οι Ισραηλινοί επιτίθενται με πυροβολικό στα σημεία του λιβανικού έδαφος, από όπου δέχτηκαν την επίθεση.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν εδώ και μέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με αποτέλεσμα να διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στα βόρεια, υπό το φόβο ενδεχόμενων μαζικών επιθέσεων από την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αναμένεται το πότε θα ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα για να απελευθερώσει τους 199 Ισραηλινούς ομήρους που κρατάει η Χαμάς.

Στο πλαίσιο αυτό η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να καθυστερεί λόγω των κινήσεων της δυτικής διπλωματίας και των απανωτών επισκέψεων ηγετών και υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνήσεων στο Τελ Αβίβ.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (01:00 αύριο Τρίτη, ώρα Ελλάδας) για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε εκ νέου το Ισραήλ, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία μέσα σε 4 ημέρες.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση,

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου με την είσοδο και άλλων «πρωταγωνιστών» είναι και η τελευταία κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα ταξίδι στο Κολοράντο, εν μέσω αναφορών σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφτεί το Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα. Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε σε σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.

Τα μηνύματα Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κνεσέτ, προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στον πόλεμο λέγοντας μη «μας δοκιμάσετε» στον Βορρά, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ επισήμανε ότι ο πόλεμος με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα είναι μακρύς.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον  Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και αναμένεται να έχει επικοινωνία με  Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (…) τον αλ-Σίσι και (…) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Ανησυχία προκαλεί, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανέφερε στον Πούτιν ότι η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν καθώς και ότι «υπάρχει πιθανότητα η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα».

Και αυτό λίγες ώρες αργότερα όταν ο υπουργός Εξωτερικός του Ιράν, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, απείλησε πως το Ιράν θα «επεκτείνει τα πολεμικά μέτωπα» εάν ο πόλεμος στη Γάζα δεν σταματήσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε Περισσότερα