«Απευλευθερώστε τον Καρά Μουρζά - Σταματήστε την κάθοδο της Ρωσίας στον σταλινισμό»
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
Επιστολή δημοσιογράφων

«Απευλευθερώστε τον Καρά Μουρζά - Σταματήστε την κάθοδο της Ρωσίας στον σταλινισμό»

Την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος καταδικάστηκε χθες Δευτέρα από δικαστήριο της Μόσχας, σε 25 χρόνια κάθειρξης, ζητούν, με ανοιχτή επιστολή τους δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντάγκλας Χέρμπερτ, αναλυτής διεθνών σχέσεων στο France24, η απελευθέρωση του Μουρζά είναι απαραίτητη για να σταματήσει η Ρωσία να κατρακυλάει προς τον σταλινισμό και το ολοκληρωτικό καθεστώς, κάτι που αναφέρεται και στην ανοιχτή επιστολή του αιτήματος για αποφυλάκισή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, είναι η πιο σκληρή ποινή αυτού του είδους αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο επικριτής του Κρεμλίνου κρίθηκε ένοχος για προδοσία και άλλα αδικήματα τα οποία αρνήθηκε ότι διέπραξε.

Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών και πολιτικός της αντιπολίτευσης με ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο, μιλούσε ανοικτά επί χρόνια εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και μεμονωμένους Ρώσους για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί ο Καρά-Μουρζά είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων». Είχε χρησιμοποιήσει επίσης ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη προκειμένου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στόχους αμάχων στην Ουκρανία, κατηγορία την οποία η Μόσχα αρνήθηκε.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Πραγματικός πατριώτης»

Στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι, πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωση της ποινής που του επιβλήθηκε, αναφέρεται ότι ο Καρά-Μουρζά είναι «ένας πραγματικός πατριώτης που αντιστάθηκε σε έναν παράλογο πόλεμο που 'καταναλώνει' και τις ζωές των Ρώσων πολιτών στον στρατό. Αλλά το να μιλάει κανείς για την ειρήνη και για τον τερματισμό αυτού του πολέμου αποτελεί έγκλημα στη σημερινή Ρωσία».

Γίνεται επίσης αναφορά στη νευροπάθεια που αντιμετωπίζει, η οποία τον απειλεί με παράλυση του κάτω μέρους του σώματος, προσθέτοντας ότι η διάγνωσή του συγκαταλέγεται στις ασθένειες που αποκλείουν την έκτιση ποινής φυλάκισης. Επιπλέον τονίζεται «θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα». 

Όπως επισημαίνεται, οι κατηγορίες εναντίον του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και η ποινή που επιδιώκει τώρα η εισαγγελία γι' αυτόν σηματοδοτούν την επιστροφή της Ρωσίας στις πρακτικές της σταλινικής τρομοκρατίας κατά των αντιφρονούντων. «Τον περασμένο αιώνα, αυτό κόστισε στη Ρωσία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά από δίκες επίδειξης κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων οδήγησε τελικά σε μαζικές εκτελέσεις και φυλακίσεις απλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν χαιρετίσει αυτές τις κατασταλτικές πρακτικές», σημειώνουν.

Η επιστολή καταλήγει με κάλεσμα της ρωσικής κυβέρνησης, προς τα μέλη του δικαστικού σώματος της Ρωσίας και τους επαγγελματίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «να επιστρέψουν στο δρόμο της δικαιοσύνης και να σταματήσουν να διώκουν ανθρώπους με ακεραιότητα που τολμούν να σκέφτονται και να λένε την αλήθεια».

ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωσή του

«Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά «για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια «πολιτική δίκη».

«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα η Βρετανία δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «πολιτικά υποκινούμενη» καταδίκη. Έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές. «Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», είπε η Τρέισι.

Λίγο αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισήγαγε σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας σε περίοδο πολέμου που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές στην κοινωνία.

Η «δυσφήμηση» του στρατού μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών, ενώ η εσκεμμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή ποινή κάθειρξης.