Επτά χώρες θέλουν τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης
Shutterstock
Shutterstock

Επτά χώρες θέλουν τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

Τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο στην Ουκρανία εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών του Β. Όρμπαν στην Ουγγαρία, Πέτερ Σιγιάρτο.

Η Ουγγαρία είναι μεταξύ των επτά χωρών, που λόγω της υποτιθέμενα επιτυχημένης διπλωματικής διαμεσολάβησης της Άγκυρας, υποστηρίζουν τη βράβευση του επικεφαλής του τουρκικού κράτους με το Νόμπελ Ειρήνης., σύμφωνα με το πορτογαλικό ειδησεογραφικό δίκτυο, Observador.  

«Ο μοναδικός ηγέτης που πέτυχε»

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας δήλωσε μάλιστα ότι ο Ερντογάν είναι ο «μοναδικός ηγέτης» που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να «διαμεσολαβήσει επιτυχώς» στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ποιοι τον στηρίζουν

Εκτός από την Ουγγαρία, η οποία είναι απλός παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν) την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου υποστηρίζουν όλα τα μέλη του εν λόγω οργανισμού.

Μια ακόμα χώρα που υποστηρίζει τη βράβευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας είναι το Πακιστάν.

Η προθεσμία για την υποβολή πιθανών προτάσεων από χώρες και άλλους φορείς για το Νόμπελ Ειρήνης λήγουν την ερχόμενη Τρίτη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου και η ταυτότητα του νικητή του βραβείου θα γίνει γνωστή στις 10 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση στη νορβηγική πρωτεύουσα, Όσλο.

Τα... έργα του Ερντογάν

Πάντως, η πρόταση της υποψηφιότητας του Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, καθώς πρόκειται για έναν ηγέτη, τον οποίο, λόγω της αναθεωρητικής του πολιτικής, πολλοί παρομοιάζουν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος ξεκίνησε τον πρώτο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους, μετά από τον Β' Παγκόσμιο.

Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω γειτονικές χώρες της Τουρκίας, που ήδη δοκιμάζονται από συρράξεις και αναταράξεις, διενεργώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

Επιπλέον, με προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις συμφωνιών και κανόνων του διεθνούς Δικαίου κλιμακώνει διαρκώς τις εντάσεις με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους, δημιουργώντας προβλήματα σε δυνάμεις εντός και εκτός ΝΑΤΟ.