Έρευνα: Η Γη έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας και νοσεί
Shutterstock
Shutterstock

Έρευνα: Η Γη έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας και νοσεί

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα στη Γη και τα όρια ασφαλείας της κρούει μελέτη που εκπόνησε η διεθνής επιστημονική ομάδα Earth Commission, τονίζοντας ότι ο πλανήτης μας νοσεί αλλά «μπορεί να επανακάμψει». 

Νοσεί, διότι έχουν ξεπεραστεί τα επτά από τα οκτώ όρια ασφαλείας που εξέτασε η μελέτη: το κλίμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των υδάτων με φώσφορο και άζωτο από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, τα γλυκά επιφανειακά ύδατα, το αδόμητο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν το μόνο όριο του οποίου οι δείκτες δεν βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένει επικίνδυνη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι περιοχές που καταγράφηκαν ως προβληματικές για την «παραβίαση» των παραπάνω ορίων ασφαλείας, είναι η Ανατολική Ευρώπη, η Νότια Ασία, η Μέση Ανατολή, η Νοτιοανατολική Ασία, τμήματα της Αφρικής και μεγάλο μέρος της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Κίνας και μέρος των Δυτικών ΗΠΑ που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, σημειώνεται ότι περίπου τα δύο τρίτα της Γης δεν πληρούν τα κριτήρια για την ασφάλεια του γλυκού νερού. «Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο σημείο για τα περισσότερα όρια του συστήματος της Γης», σημείωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κρίστι Έμπι, καθηγήτρια κλιματικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Euronews.

Πηγή φωτ.: Shutterstock

Και η συμπρόεδρος της Επιτροπής για τη Γη και καθηγήτρια περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, Τζογίτα Γκούπτα, τόνισε ότι «εάν ο πλανήτης Γη έκανε ένα ετήσιο τσεκ-απ όπως κάνουν οι άνθρωποι, ο γιατρός θα έλεγε ότι η Γη είναι πραγματικά άρρωστη αυτή τη στιγμή». Και «η ασθένεια αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους που ζουν στη Γη», υπογράμμισε.

Ο πλανήτης μπορεί να ανακάμψει

Εάν ο πλανήτης αλλάξει, μπορεί να ανακάμψει. Και ορισμένες από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αφορούν στη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έδαφος και το νερό, σημειώνουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες. Κατά τους ίδιους, «ακόμη και στον 1 βαθμό Κελσίου υπάρχει τεράστια ζημιά», ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε ακόμη:

Αντόνιο Γκουτέρες: Να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά