Έριξαν το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή του Κιέβου από τους ναζί
AP
AP

Έριξαν το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή του Κιέβου από τους ναζί

Το μνημείο του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπου βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το άγαλμα του στρατηγού Νικολάι Βατούτιν απομακρύνθηκε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν από το 1948, το πάρκο Μαρίνσκι, έκανε γνωστό η δημοτική αρχή χθες Πέμπτη. Μεταφέρθηκε στο μουσείο αεροπορίας.

Επιπλέον, 30 και πλέον δρόμοι και πλατείες μετονομάστηκαν. Η Πλατεία της Νίκης, το όνομα της οποίας τιμούσε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε ξανά το ιστορικό της όνομα, Πλατεία Γαλικίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Η Λεωφόρος Νίκης μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Μπρεστ.

Το Κίεβο απελευθερώθηκε από μονάδες του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του κόκκινου στρατού την 6η Νοεμβρίου 1943, έπειτα από δυο χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, άρχισαν να απομακρύνονται μνημεία της σοβιετικής εποχής και να μετονομάζονται δρόμοι στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» και «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022, η ουκρανική κυβέρνηση επιτάχυνε την αφαίρεση μνημείων του κοινού σοβιετικού παρελθόντος από δημόσιους χώρους.

Η Ουκρανία ήταν μέλος της ΕΣΣΔ ως την ανεξαρτησία της το 1991.

Ο Νικολάι Φιοντόροβιτς Βατούτιν ήταν Σοβιετικός στρατιωτικός διοικητής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βατούτιν ήταν υπεύθυνος για πολλές επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού στην Ουκρανία ως διοικητής του Νοτιοδυτικού Μετώπου και του μετώπου του Βορόνεζ στη Μάχη του Κουρσκ.

Κατά τη Σοβιετική επίθεση για την ανακατάληψη της Ουκρανίας δεξιά του Δνείπερου, ο Βατούτιν ήταν επικεφαλής του 1ου Ουκρανικού Μετώπου, ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού στα δυτικά και νοτιοδυτικά, καθώς και στην απελευθέρωση του Κιέβου.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1944, ο Βατούτιν, ενώ αναδιέτασσε τις δυνάμεις του για νέα επιχείρηση και κινούταν προς τη Σλαβούτα (περιφέρεια Χμελνίτσκι), έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του Ουκρανικού Στρατού αρκετά πίσω από τις γραμμές του μετώπου κοντά στο Μιλιατίν της επαρχίας Όστροχ στην περιφέρεια Ρίβνε.

Υπέκυψε στα τραύματά του ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Κίεβο έξι εβδομάδες αργότερα, λόγω σήψης. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1944 οι αδερφοί του Βατούτιν, Αφανάσι και Σεμιόν, σκοτώθηκαν στο μέτωπο. Η μητέρα τους, η Βέρα Γιεφίμοβνα, έθαψε τους τρεις γιους της σε διάστημα δύο μηνών. Ο Βατούτιν κηδεύτηκε στο Κίεβο. Τον διαδέχθηκε ο Γκεόργκι Ζούκοφ.