Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας,  Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-  Μην γίνουν τα ίδια λάθη με την Ελλάδα

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- Μην γίνουν τα ίδια λάθη με την Ελλάδα

Το μάτι στην Ρωσία κλείνει ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν με την άρνησή του να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ σε μια συγκυρία εύθραστης ισορροπίας μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν θέλει να επαναληφθούν λάθη που έκανε στο παρελθόν η Συμμαχία με την Ελλάδα, εννοώντας την αποχώρηση της χώρας μας το 1974 και την επανένταξή μας το 1980. Την άποψη του Τούρκου προέδρου δεν συμμερίζεται η ηγεσία του ΝΑΤΟ που χαιρέτισε την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι προτίθεται να καταθέσει αίτημα ένταξης και υποσχέθηκε μια ομαλή και γρήγορη διαδικασία.

Η κίνηση του Ερντογάν εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τον Πούτιν, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου «παζαριού» με τις ΗΠΑ στη λογική ότι αν η Τουρκία πάρει θετική απάντηση για την αναβάθμιση των F16, τότε μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά δεν είμαστε σε θετική διάθεση. Οι διοικήσεις πριν από εμάς έκαναν λάθη για το ΝΑΤΟ σχετικά με την  Ελλάδα στο παρελθόν Ξέρετε τη  στάση της Ελλάδας προς την Τουρκία με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν θέλει να διαπράξει δεύτερο λάθος από αυτήν την άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο επέκτασης της Συμμαχίας στην οποία μέλος είναι και η Τουρκία. 

O Τούρκος πρόεδρος στην ουσία αναφέρει ως λάθος της Τουρκίας ότι δεν έθεσε βέτο στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980 από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974. 

Αν και η Τουρκία έχει υποστηρίξει επίσημα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από τότε που εντάχθηκε στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια, η αντίθεσή της θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεδομένου ότι τα νέα μέλη χρειάζονται ομόφωνη συμφωνία, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, ο Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ανέφερε ως δεύτερο λόγο που βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας καθώς τις κατηγορεί ότι υποθάλπουν τρομοκράτες. 

«Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C φωλιάζουν στη Σουηδία και την Ολλανδία. Παίρνουν μέρος ακόμα και στα κοινοβούλια τους εκεί. Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί απέναντι σε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Την άποψη του Τούρκου προέδρου δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ηγεσία της Συμμαχίας με τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ να χαιρετίζει χθες την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Από την πλευρά της, η Φινλανδία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Πέκα Χαβίστο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι «πρέπει να πάρουμε τα θέματα βήμα -βήμα , και ότι χρειάζεται υπομονή», Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει στο παρελθόν θετική άποψη για την Φινλανδία, και προανήγγειλε συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στο Βερολίνο το Σάββατο.