Fake News: Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα δήθεν καταστροφής του Ισραήλ

Fake News: Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα δήθεν καταστροφής του Ισραήλ

Ένα βίντεο που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν, παρουσιαζόταν να δείχνει πύρινες καταστροφές στο Ισραήλ λόγω της μαζικής επίθεσης με πυραύλους και drone, αλλά τελικά το βίντεο, αποτελούνταν από  πλάνα μίας πυρκαγιάς στη Χιλή, όπως διευκρίνισε την Κυριακή ένας δημοσιογράφος για το διερευνητικό τμήμα του BBC.

Ο Shayan Sardarizadeh δημοσίευσε στιγμιότυπα από το βίντεο που μεταδόθηκε από το Ιράν μαζί με στιγμιότυπα από το ίδιο βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου, εξαπέλυσε ένα μεγάλο κύμα περίπου 300 επιθετικών drones και πυραύλων από το έδαφός του προς το εβραϊκό κράτος, στην πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία, πυροδοτώντας σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε όλη τη χώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχαν φτάσει σε νέο υψηλό τις τελευταίες ημέρες καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε να εκδικηθεί επτά μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών, που σκοτώθηκαν σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κοντά στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν την Κυριακή ότι το 99 τοις εκατό των εισερχόμενων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στη χώρα.

Αρκετοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση, προκαλώντας μικρές ζημιές. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία, συμμετείχαν όλες στις προσπάθειες αναχαίτισης των εισερχόμενων drones.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση αρχικά αναγνωρίστηκε ότι προερχόταν από πυρκαγιά του Μαρτίου στο Τέξας.

Ωστόσο, ο Sardarizadeh αργότερα ανέφερε ότι ο χρήστης «cazamosfakenews» στην πλατφόρμα X εκτίμησε σωστά το βίντεο από μια πυρκαγιά στη Χιλή που κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο.

Σε άλλες αναρτήσεις, ο Sardarizadeh διευκρίνισε ότι ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει χαρούμενους Παλαιστίνιους στο τέμενος Al-Aqsa, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να γιορτάζουν την ιρανική επίθεση στην πραγματικότητα λήφθηκε την Παρασκευή καθώς οι πιστοί σηματοδοτούσαν το τέλος του Ραμαζανιού.

Επιπλέον, ο Sardarizadeh σημείωσε ότι ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον ακροδεξιό ινφλουένσερ Τζάκσον Χινκλ,  που υποτίθεται ότι δείχνει «τους Ισραηλινούς πανικόβλητους» κατά τη διάρκεια της ιρανικής απεργίας ήταν στην πραγματικότητα «Οι θαυμαστές του Louis Tomlinson κοντά στο Four Seasons Hotel, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα».

Ο Χινκλ μοιράστηκε επίσης το υποτιθέμενο βίντεο του al-Aqsa καθώς και πολλά άλλα μη επαληθευμένα κλιπ που ισχυρίστηκε ότι έδειχναν το Ισραήλ να σφυροκοπείται από ιρανικούς πυραύλους.

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή