Φον ντερ Λάιεν: Τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας θα αφορούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν: Τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας θα αφορούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία

Τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας θα πλήξουν οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να αναφέρει ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Υπάρχει μια εν εξελίξει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε αυξήσει επίσης την ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στρατεύματα είναι στις βάσεις των χωρών τους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα οπουδήποτε στη συμμαχία αν χρειαστεί».

«Επιπλέον εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στη στάση μας, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της συμμαχίας, που σημαίνει στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.»

Ποιες χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

Την ίδια ώρα μια σειρά χωρών, προέτρεψαν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Το μπαράζ αυτό ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα.»

Μέχρι στιγμής οι χώρες που ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ και προέτρεψαν τους πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα λόγω κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή είναι η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ιαπωνία. Παράλληλα, την ίδια ώρα το Ισραήλ απομάκρυνε από τη χώρα τις οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας στη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια