Το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, λέει το Τελ Αβίβ
Philippe Wojazer, pool via AP
Philippe Wojazer, pool via AP
Φουντώνει η κόντρα Νετανιάχου-Μακρόν

Το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, λέει το Τελ Αβίβ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντάλλαξαν αιχμές έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την Τρίτη με θέμα τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος - κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στο Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

«Ο κ. Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού, αναφερόμενος στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1947 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Επομένως, δεν είναι η ώρα να αγνοήσουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ», προσθέτει, σχολιάζοντας το αίτημα του Ισραήλ για απομάκρυνση των κυανόκρανων της UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες. 

Τα σχόλια του Μακρόν από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Ελιζέ γνωστοποίησε στο AFP άτομο που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότιο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου κάλεσε την Κυριακή τα Ηνωμένα Έθνη να μετακινήσουν την ειρηνευτική δύναμη, στην οποία συμμετέχουν 700 Γάλλοι στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Νετανιάχου και Μακρόν με τον Γάλλο ηγέτη να επιμένει την περασμένη εβδομάδα ότι η διακοπή των εξαγωγών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Περίπου 3.000 Γάλλοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Λίβανο από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.