G7: Κατηγορεί την Κίνα ότι «επιτρέπει» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία
shutterstock
shutterstock

G7: Κατηγορεί την Κίνα ότι «επιτρέπει» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία «επιτρέπει» τον πόλεμό της στην Ουκρανία, προειδοποίησαν την Παρασκευή οι ηγέτες των επτά πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, ενώ απείλησαν με περαιτέρω κυρώσεις εναντίον φορέων που υποστηρίζουν -ουσιαστικά- την πολεμική μηχανή της Μόσχας, σύμφωνα με το CNN.

Η αυστηρή προειδοποίηση, η οποία εκδόθηκε στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία, έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να πείσουν την Ευρώπη να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα, αναφορικά με τον ρόλο της στην παροχή βοήθειας στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση, επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τον παράνομο πόλεμό της στην Ουκρανία και έχει σημαντικές και ευρείες επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στο ανακοινωθέν της Παρασκευής.

«Καλούμε την Κίνα να σταματήσει τη μεταφορά υλικών διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού όπλων, που αποτελούν εισροές για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Οι ηγέτες απείλησαν επίσης με περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να τιμωρήσουν κινεζικές οντότητες που, όπως λένε, βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τα δυτικά εμπάργκο.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα κατά φορέων στην Κίνα και σε τρίτες χώρες που υποστηρίζουν ουσιαστικά την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -σύμφωνα με τα νομικά μας συστήματα- και άλλων οντοτήτων στην Κίνα που διευκολύνουν την απόκτηση στοιχείων για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», αναφέρει η κοινή δήλωση, στην οποία υπόσχονται να επιβάλουν «περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης και τον περιορισμό της πρόσβασης στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι βοηθά τη Ρωσία να επεκτείνει τη στρατιωτική βιομηχανία, μεταξύ άλλων μέσω εξαγωγών όπως ημιαγωγοί, υλικά και εργαλειομηχανές που, όπως λένε, επιτρέπουν στη Μόσχα να αυξήσει την παραγωγή αρμάτων μάχης, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το Πεκίνο έχει αντικρούσει τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και διατηρεί αυστηρούς ελέγχους των εξαγωγών σε αγαθά διπλής χρήσης.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε εταιρείες με έδρα την Κίνα που προμηθεύουν ημιαγωγούς στη Ρωσία.

«Η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα, αλλά την ικανότητα να παράγει αυτά τα όπλα και τη διαθέσιμη τεχνολογία για να το κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη. «Έτσι, στην πραγματικότητα βοηθάει τη Ρωσία».

Η G7 υιοθετεί επίσης μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην οικονομική πολιτική της Κίνας, ιδίως στο θέμα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, υποσχόμενη να λάβει μέτρα κατά των «αθέμιτων πρακτικών» για να «εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού και να αποκαταστήσει τη συνεχιζόμενη ζημία».

«Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την επίμονη βιομηχανική στόχευση της Κίνας και τις ολοκληρωμένες πολιτικές και πρακτικές μη αγοράς που οδηγούν σε παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις, στρεβλώσεις της αγοράς και επιβλαβή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ένα αυξανόμενο φάσμα τομέων, υπονομεύοντας τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες μας και την οικονομική ανθεκτικότητα και ασφάλεια», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) που εισάγονται από την Κίνα, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, για αυτό που θεωρεί ότι το Πεκίνο στηρίζει άδικα εταιρείες που υποτιμούν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 16,79 δισεκατ. ευρώ σε μια χούφτα τομέων που θεωρούνται στρατηγικοί για την εθνική ασφάλεια - συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των προϊόντων καθαρής ενέργειας.

Η G7 εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή της στις μονομερείς, όπως λέει, προσπάθειες της Κίνας να αλλάξει το status quo με τη βία ή τον εξαναγκασμό στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στην επικίνδυνη χρήση από την Κίνα της ακτοφυλακής και της ναυτικής πολιτοφυλακής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην επανειλημμένη παρεμπόδιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των χωρών στην ανοικτή θάλασσα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση επικίνδυνων ελιγμών και πυροβόλων νερού εναντίον των πλοίων των Φιλιππίνων».