Γαλλία: 11η μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
AP
AP

Γαλλία: 11η μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο γύρο πανεθνικών διαδηλώσεων και απεργιών την Πέμπτη, καθώς η συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού και των εργατικών συνδικάτων απέτυχε να «σπάσει» το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα λόγω του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών κατά της μεταρρύθμισης - που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 - έχουν κινητοποιηθεί πλήθη εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο. Κάποιες φορές μάλιστα, οι κινητοποιήσεις κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Οι συνομιλίες με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν την Τετάρτη - που διήρκεσαν μόλις μία ώρα - δεν πρόσφεραν διέξοδο. Η μοναδική διέξοδος από την κρίση θα διαφαινόταν μέσω της άρσης της μεταρρύθμισης, μια επιλογή που η Μπορν απέρριψε κατηγορηματικά.

Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CFDT, κάλεσε «τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, να συμμετάσχουν στις πορείες σε όλη τη Γαλλία».

«Βρισκόμαστε σε μια κοινωνική κρίση, μια δημοκρατική κρίση», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL, προτρέποντας για άλλη μια φορά τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμιση.

Κρας τεστ για τις αντοχές των απεργών

Οι πορείες της Πέμπτης - η 11η ημέρα διαμαρτυριών τους τελευταίους τρεις μήνες - θα μπορούσαν να παρέχουν ένδειξη για το αν οι μακροχρόνιες συγκεντρώσεις χάνουν τη δυναμική τους ή αν αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική.

Η προηγούμενη ημέρα κινητοποιήσεων, στις 28 Μαρτίου, προσέλκυσε μικρότερα πλήθη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με 740.000 άτομα σε σχέση με το ρεκόρ 1,28 εκατομμυρίων που είχε καταγραφεί στις 7 Μαρτίου.

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP προέβλεψε ότι η κυκλοφορία θα διεξάγεται σχεδόν κανονικά την Πέμπτη. Τα τρένα επίσης λειτουργούν πιο ομαλά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες των πανεθνικών απεργιών κατά της μεταρρύθμισης.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% σε πόλεις όπως το Μπορντό και η Μασσαλία, αλλά όχι στα αεροδρόμια του Παρισιού όπως σε προηγούμενες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Περίπου το 20% των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μειωμένο σε σχέση με το 30% της 28ης Μαρτίου, αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην απεργία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται στοιχεία από το συνδικάτο Snuipp-FSU.

Οι απεργίες εξακολουθούν να διαταράσσουν τη λειτουργία σε διυλιστήρια πετρελαίου και πυρηνικά εργοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους από την επόμενη εβδομάδα.

«Οι επιλογές του προέδρου δεν χρειάζεται να είναι δημοφιλείς πάντα»

Το κύμα διαδηλώσεων αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή πρόκληση για την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, μετά την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και στην απόφαση της κυβέρνησης να την προωθήσει στο κοινοβούλιο χωρίς ψήφο.

Ωστόσο, πηγή κοντά στον Μακρόν, που επικαλείται το Reuters, σχολίασε ότι αυτό δεν έχει σημασία.

«Αν ο ρόλος του προέδρου της δημοκρατίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με την κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές», πρόσθεσε η πηγή. «Το να είσαι πρόεδρος σημαίνει ότι μπορείς να υιοθετείς επιλογές που ίσως δεν είναι δημοφιλείς σε μια δεδομένη στιγμή», ανέφερε.

Ορόσημο για τις εξελίξεις θα είναι η 14η Απριλίου, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Συνταγματικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να απορριφθεί, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση των διαδηλώσεων.