Γεωπολιτικό και οικονομικό «λάφυρο» το εμβόλιο
Κυβερνήσεις και εταιρείες

Γεωπολιτικό και οικονομικό «λάφυρο» το εμβόλιο

Η διεθνής κούρσα για την παρασκευή εμβολίου η οποία ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου, όταν η Κίνα μοιράστηκε με όλη την ανθρωπότητα το γονιδίωμα του νέου ιού, εξελίσσεται σε έναν ιδιότυπο οικονομικό και γεωπολιτικό μαραθώνιο με «λάφυρο» το πολυαναμενόμενο σκεύασμα.

Σήμερα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 78 σκευάσματα, τα οποία ελέγχονται σε εργαστήρια, κυρίως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Εξ αυτών προβάδισμα φέρονται να έχουν τέσσερα εμβόλια από την Κίνα, δύο από τις ΗΠΑ, ένα που είναι προσπάθεια Κινεζικής,Γερμανικής και Αμερικανικής συνεργασίας, καθώς και αυτό που αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με την φαρμακευτική AstraZeneca. Η τελευταία μάλιστα θα θα λάβει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την αρχή προηγμένης βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επενδύσει άλλωστε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε σειρά πειραματικών εμβολίων με την ελπίδα ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια θα μπορέσουν να παρασκευασθούν στις ΗΠΑ. Τις προάλλες εξάλλου, οι επικεφαλής της Moderna και της Sanofi διεμήνυσαν ήδη στην Ευρώπη ότι πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Το εμβόλιο, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δωρεάν. Ως προς την διαμόρφωση της τιμής, πολλοί όμιλοι έχουν δεσμευθεί απλώς να καλύψουν τα έξοδα παράγωγης.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είτε προς το τέλος του τρέχοντος έτους είτε το 2021 θα υπάρξει - η λυτρωτική για την ανθρωπότητα - ανακοίνωσή της μαζικής παραγωγής του εμβολίου, τίθενται ήδη ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Το βασικότερο ερώτημα εξ αυτών είναι: Ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιασθούν πρώτοι;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρώπη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θέλουν να συγκροτήσουν μηχανισμό "ισότιμης" κατανομής, βάσει της αρχής ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό κάθε πληγείσας χώρας, στην συνέχεια οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (αστυνομία, μεταφορές...) και στην συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Χθες άλλωστε, ο Φράνσις Κόλλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού έχουν το καθήκον να το μοιραστούν σύντομα με τον κόσμο. 

"Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον εαυτό μας, θα ήταν τρομερό" είπε ο επιστήμονας αυτός που είναι υπεύθυνος για έναν οργανισμό έρευνας με προϋπολογισμό 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το blog Gzero μια βασική ερώτηση με φόντο τα παραπάνω είναι ποιος θα αποφάσισε τελικά. Ο CEO της φαρμακευτικής; Η κυβέρνηση της χώρας που βρίσκεται η εταιρεία; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή ο ΟΗΕ μέσω ψήφου στη γενική συνέλευση;