Φωτογραφία Αρχείου
Γερμανία: Ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους
Associated Press/Olivier Matthys
Associated Press/Olivier Matthys
Φωτογραφία Αρχείου

Γερμανία: Ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της, ενόψει της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές στο Βερολίνο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συζήτησης τριών επιλογών, δύο εκ των οποίων περιλαμβάνουν μια μορφή στρατολόγησης, σύμφωνα με σχέδια που διέρρευσαν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπόρις Πιστόριους, ο υπουργός Άμυνας, πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα επίσημα σχέδια μέχρι τον Ιούνιο.

Σε μία από τις επιλογές που συζητούνται, η Γερμανία ενδέχεται να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση για νέους άνδρες μόλις κλείσουν τα 18, το οποίο ανεστάλη το 2011, και θα το εφαρμόσει και στις γυναίκες. Αυτό θα απαιτούσε αλλαγή στο γερμανικό σύνταγμα, αλλά το υπουργείο θεωρεί πως η υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα λάμβανε την αποδοχή του κόσμου.

Μια άλλη επιλογή θα ίσχυε μόνο για άνδρες ηλικίας 18 ετών, αλλά θα χρειαζόταν να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα και στη συνέχεια θα μπορούσαν να επιλεγούν για στράτευση, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Welt

Η τρίτη επιλογή θα αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση, εστιάζοντας αντ' αυτού στη «βελτιστοποίηση» του τρέχοντος συστήματος με τη συμμετοχή σε περισσότερο προληπτικές εκστρατείες πρόσληψης.

Ωστόσο, ο Πιστόριους πιστεύεται ότι είναι εναντίον αυτής της τελευταίας επιλογής. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία χρειάζεται μια μορφή στρατιωτικής επιστράτευσης».

Ο Πιστόριους, τον οποίο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τακτικά ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό της χώρας, έχει περιγράψει στο παρελθόν την απόφαση για αναστολή της στράτευσης ως «λάθος».

Η πιθανή επανεισαγωγή του έρχεται, καθώς ο αριθμός των στρατιωτών που συνταξιοδοτούνται ξεπερνά τον αριθμό των νεοσύλλεκτων που προσλαμβάνονται για να τους αντικαταστήσουν.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο έχει θέσει επίσης στόχο να αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών του από περίπου 180.000 σήμερα σε περισσότερες από 200.000.

Το υπουργείο Άμυνας φέρεται να πιστεύει πως στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κάποια μορφή στράτευσης.

Υπενθυμίζεται, πως θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα θεσπιστεί υποχρεωτική θητεία στα 18 έτη, στη Γερμανία. 

Αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησης

Παρ' όλα αυτά, ο Πιστόριους είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση στα σχέδιά του, από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός καγκελάριος, έχει εκφράσει προηγουμένως την αντίθεσή του σε μια τέτοια κίνηση, ενώ υπουργοί από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, δήλωσαν επίσης ότι θα ήταν αντίθετοι.

Ωστόσο, η δυναμική για την επανεισαγωγή της στράτευσης αυξάνεται.

Στο συνέδριο του κόμματός του αυτή την εβδομάδα, οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, αντέστρεψαν τη στάση του ψηφίζοντας ένα ψήφισμα υπέρ της «επαναφοράς της στρατολογίας σε μια διαδικασία βήμα προς βήμα».

Ο Πιστόριους έχει σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτός στη συνεργασία πέρα από τις κομματικές γραμμές, λέγοντας ότι «είναι ευχαριστημένος που το CDU βρίσκεται σε παρόμοια πορεία με αυτήν που έχω δουλέψει».