Γερμανικός Τύπος: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber
Επέτειος ρωσικής εισβολής

Γερμανικός Τύπος: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τους τρόπους που θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, παραθέτει, βασισμένη σε δηλώσεις τριών ειδικών, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία σε ορισμένους τομείς του μετώπου.

Κατά τον Γκούσταβ Γκρέσελ, στρατιωτικό εμπειρογνώμονα στο European Council on Foreign Relations (ECFR), αυτή είναι η ρωσική ανοιξιάτικη επίθεση. «Όμως ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει τις δομές για αυτό», τονίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Παγωμένη» διένεξη

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπούντεσβερ στο Μόναχο Κάρλο Μασάλα υπογραμμίζει πως «αυτό που φανταζόμασταν ως επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό που συμβαίνει είναι μικρότερες, ταυτόχρονες επιθέσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου».

Από την πλευρά της η Κλάουντια Μαγιόρ από το Ινστιτούτο Επιστήμη και Πολιτική συμπληρώνει πως δεν πιστεύει πως θα ακολουθήσει μια σφοδρή επίθεση. «Όπως φαίνεται, οι Ρώσοι έχουν ελάχιστες δυνατότητες να αυξήσουν την κλίμακα των επιθέσεων και την ένταση», όπως αναφέρει.

Παρά ταύτα οι αναλυτές δεν πιστεύουν πως η ουκρανικές δυνάμεις μπορούν σύντομα να περάσουν στην αντεπίθεση. «Για την Ουκρανία αυτήν τη στιγμή θα ήταν πιο συμφέρουσα η συνέχιση του αμυντικού πολέμου. Γι' αυτόν, οι Ρώσοι πληρώνουν ένα φρικτό τίμημα σε αίμα, πολύ υψηλότερο από την Ουκρανία. Αλλά όταν τα ρωσικά αποθέματα εξαντληθούν, ο ρωσικός στρατός θα έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες να απαντήσει σε μια επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων», εκτιμά ο Γκρέσελ.

Η αντεπίθεση κατά τους ειδικούς θα πρέπει να γίνει στη Ζαπορίζια «για να χωρίσει το νότιο από το ανατολικό μέτωπο. Εάν το καταφέρει αυτό, θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου», υποστηρίζει ο Κάρλο Μασάλα. Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με την Μαγιόρ είναι ένα τακτικό αδιέξοδο, με το μέτωπο να παραμένει όπως έχει. Όμως ο Γκρέσελ διαφωνεί: «Η ρωσική οικονομία είναι προσανατολισμένη προς μια πολεμική οικονομία και ο Πούτιν ποντάρει στην κόπωση της Δύσης».

Το να βρεθούν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μοιάζει απίθανο, κατά το δημοσίευμα καθώς οι ρωσικές προϋποθέσεις είναι σαφείς. 

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «υποτιθέμενο» ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας.