Η ΕΕ πρέπει να θέσει το Twitter υπό άμεση εποπτεία
Shutterstock
Shutterstock

Η ΕΕ πρέπει να θέσει το Twitter υπό άμεση εποπτεία

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Twitter θα πρέπει να περιληφθεί στις εταιρείες τεχνολογίας στην ΕΕ, που έχουν τεθεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ασταθής πολιτική της εταιρείας, υπό τον νέο ιδιοκτήτη, Έλον Μασκ, αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη.

Ο Sven Giegold, υφυπουργός αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού στο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, ανφέρθηκε στην απότομη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων από το Twitter, καθώς και σε περιορισμούς στην πρόσβαση σε συνδέσμους.

Σε επιστολή του προς δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους, ο Giegold κάλεσε την ΕΕ να ξεκινήσει έρευνα και τόνισε ότι η Κομισιόν πρέπει να δράσει για να αποτρέψει την «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά του Twitter».

«Γενικοί όροι και προϋποθέσεις που αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, ασαφείς δικαιολογίες για εκτεταμένους περιορισμούς σε συνδέσμους και το μπλοκάρισμα δημοσιογράφων απειλούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης, της ενημέρωσης και του Τύπου», έγραψε ο Giegold στο Twitter.

Ο Μασκ δήλωσε την Τρίτη ότι παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος του Twitter.

«Ασκεί μεγάλη επιρροή»

Η εξαγορά του Twittter τον περασμένο Οκτώβριο, που κόστισε 44 δισ. δολ., χαρακτηρίστηκε από χάος και διαμάχες. Οι αλλαγές τον Δεκέμβριο στην πολιτική απορρήτου του Twitter και η αναστολή - και η επαναφορά - των λογαριασμών των δημοσιογράφων προκάλεσαν την καταδίκη ειδησεογραφικών οργανισμών και αξιωματούχων σε όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης με αυξανόμενη ανησυχία.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ήδη τις κρατικές αρχές να σταματήσουν να αναρτούν ανακοινώσεις αποκλειστικά σε ιδιωτικές πλατφόρμες, διαφημίζοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως το νεοσύστατο αποκεντρωμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Mastodon.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Επιτροπής για τις ψηφιακές αγορές, η Κομισιόν θα αναλάβει την εποπτεία μεγάλων πλατφορμών όπως το Facebook και η Google, είπε ο Giegold.

«Ωστόσο, το Twitter δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί ως κυρίαρχη ψηφιακή πλατφόρμα, επειδή οι πωλήσεις της εταιρείας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές», πρόσθεσε ο ίδιος. «Παρόλα αυτά, το Twitter ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη», όπως είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.