Γιατί η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν
AP
AP

Γιατί η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο με τον Πούτιν

Η Ευρώπη είναι, μέχρι στιγμής, ο μεγάλος κερδισμένος με τη Ρωσία, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το «Politico».

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο τους Ευρωπαίους ότι «θα παγώσουν» εάν η Δύση επέμεινε στις ενεργειακές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο εκβιασμός της Μόσχας για τα ορυκτά καύσιμα φαινόταν να πηγαίνει ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ήταν πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 10 φορές υψηλότερα από ότι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του 2021. Εκπονήθηκαν σχέδια για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της μεταφοράς των προμηθειών σε χώρες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Οι συχνές διακοπές ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φάνταζαν μια πολύ πραγματική προοπτική.

Όμως καθώς ξεκινά η νέα χρονιά, η εικόνα είναι πιο θετική για την Ευρώπη από ό,τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς. Για τον Πούτιν, το να παίζει πολεμικά παιχνίδια με τον τεράστιο πλούτο της Ρωσίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο αρχίζει να μοιάζει με μια στρατηγική αυτοκαταστροφής.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στα 65 ευρώ ανά MWh, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές σε σύγκριση με ότι ίσχυε την περασμένη δεκαετία, αλλά πιο διαχειρίσιμες από ότι το 2022.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πτώση της τιμής και η σταθεροποίηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου οφείλεται σε δύο πράγματα: στον εξαιρετικά ήπιο μέχρι στιγμής καιρό στην Ευρώπη και στην επιλογή πολλών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου να εγκαταλείψουν το ρωσικό φυσικό αέριο και να εφοδιαστούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG (κυρίως από τις ΗΠΑ).

Επίσης, η Μόσχα αρχίζει να αισθάνεται τις συνέπειες από τις κυρώσεις που τις έχει επιβάλει η Δύση. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και το πλαφόν των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, που επέβαλαν οι χώρες της G7, κοστίζουν στη Ρωσία 160 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Παρά τις κυρώσεις και τις περικοπές στον εφοδιασμό, η Μόσχα έβγαλε 155 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022, 30% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να πέφτουν, το 2023 οι εκτιμήσεις του ίδιου του Κρεμλίνου λένε ότι αυτά τα έσοδα θα μειωθούν κατά 23%, εκτίμηση που κάποιοι ειδικοί θεωρούν πολύ αισιόδοξη.

«Η λέξη "κέρδισε" είναι πολύ τολμηρή. Είναι ακόμη νωρίς στον χειμώνα και υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο New College της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ντίτερ Χελμ. «Αλλά η Ευρώπη τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι σχολιαστές», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα «αγάπης» του Β. Πούτιν

Κατάρ: Το ρωσικό αέριο θα «επανέλθει» εν τέλει στην Ευρώπη