Γιατί η Κίνα εξοργίστηκε με τον Φάουτσι και την έρευνα που ζήτησε ο Μπάιντεν

Γιατί η Κίνα εξοργίστηκε με τον Φάουτσι και την έρευνα που ζήτησε ο Μπάιντεν

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να εντείνουν τη διερεύνηση του μεγαλύτερου γρίφου των καιρών μας –της προέλευσης του κορονοϊού- αλλά και η δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας νέας έρευνας, προκάλεσε οργίλη αντίδραση στο Πεκίνο το οποίο πέρασε στην αντεπίθεση αναπαράγοντας «ψεύτικες ιστορίες».

«Η συκοφαντική εκστρατεία κι η επίρριψη ευθυνών επανέρχονται και η θεωρία συνωμοσίας περί “διαρροής από εργαστήριο” επανεμφανίζεται», ήταν η αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον, η οποία κατηγόρησε απροσδιόριστες πολιτικές δυνάμεις - χωρίς να ονοματίσει τον Μπάιντεν - πως έχουν εμμονή στα παιχνίδια αλληλοκατηγοριών, αγνοώντας παράλληλα την επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης της πανδημίας.

Σε δήλωσή της, η κινεζική πρεσβεία σημειώνει μάλιστα ότι υποστηρίζει μια πλήρη έρευνα σε «ορισμένες μυστικές βάσεις και βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο».

Εν συνεχεία τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο Ζάο Λιτζιαν εκπρόσωπος τύπου του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών πέρασαν στην αντεπίθεση επαναφέροντας μια ιστορία για ένα αμερικανικό εργαστήριο και θέτοντας στο στόχαστρο τον Φάουτσι.

Ο λόγος για το Φορτ Ντέτρικ, που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον στη πόλη του Μέριλαντ, κορυφαίο εργαστήριο στις ΗΠΑ για την έρευνα πάσης φύσεως ιών. «Το Φορτ Ντέτρικ διαθέτει στοιχεία του προγράμματος βιολογικής άμυνας της χώρας», είπε ο Ζάο ζητώντας το άνοιγμα της βάσης των ΗΠΑ σε διεθνείς επιθεωρητές.

Σημειώνεται ότι η ίδια ιστορία είχε αναπαραχθεί από το Πεκίνο τον Μάρτιο του 2020, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «κινεζικό» ιό. «Μετά το κλείσιμο μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ», υποστήριζε από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι με σειρά tweets.

Την ίδια ώρα η Κίνα έθεσε στο στόχαστρο της και τον Φάουτσι μέσω της αγγλόφωνης έκδοσης του επίσημου οργάνου του ΚΚ, Global Times επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι ελίτ των ΗΠΑ εκφυλίζονται ηθικά και ο Φάουτσι είναι μέρος της», ήταν ο τίτλος του άρθρου γνώμης που γράφτηκε από τον επικεφαλής του μέσου Χου Σιτζίν.

Άλλα μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου όπως η People's Daily κατηγόρησαν τον Φάουτσι για «προδοσία απέναντι στους συναδέλφους του στην Κίνα».

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε κατά την κατάθεση του, ο Φάουτσι, βασική επιδίωξη ήταν η διερεύνηση της μετάδοσης κορονοϊών από νυχτερίδες σε ανθρώπους ούτως ώστε να μελετηθεί καλύτερα η επιδημία SARS-CoV-1 (γνωστή ως σκέτη SARS) στις αρχές του 2000.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1 το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους.

Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση», δήλωσε ο αμερικανός επιστήμονας.

Αρνήθηκε ωστόσο πως η χρηματοδότηση αποσκοπούσε στην εξέταση της μετατροπής ενός ιού σε πιο μεταδοτικό ή και θανατηφόρο, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προβλέψεις στο μέλλον για τα νέα παθογόνα και τους τρόπους καταπολέμησής τους.

Ερωτηθείς, δε, για την προέλευση του SARS-CoV-2, ο Φάουτσι δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και τα περισσότερα μέλη της επιστημονικής κοινότητας «πιστεύουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως αυτό υπήρξε ένα φυσικό γεγονός, κανείς όμως δεν το ξέρει 100%».

«Κι αφού υπάρχει μεγάλη ανησυχία, πολλή εικοτολογία κι αφού κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα», πρόσθεσε, «πιστεύω ότι όντως χρειάζεται ένα είδος έρευνας όπου θα υπάρχει διαφάνεια και όλες οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, που θα γίνουν διαθέσιμες, να ελεγχθούν εξονυχιστικά».