Γιατί στις ΗΠΑ βλέπουν εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί στις ΗΠΑ βλέπουν εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

Παρά την ένταση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, η συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επικεντρωθεί στον κίνδυνο της Κίνας. Οι αναλύσεις από πολλές πλευρές στις ΗΠΑ τονίζουν την επόμενη μεγάλη παγκόσμια διαμάχη που έχει ξεκινήσει, με την Κίνα να πρωταγωνιστεί. Η τύχη της νήσου της Ταϊβάν παρουσιάζεται ως κομβική για το μέλλον.

Οι προσομοιώσεις παιγνίων πολέμου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, από το διάσημο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στις ΗΠΑ αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ενδιαφέροντος που έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξαν πως ο πόλεμος εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό στοιχείο της διεθνούς πολιτικής. Η Κίνα άλλωστε έκανε τη δική της επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, έπειτα από την πολύκροτη επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου Νάνσι Πελόζι στο νησί, περικυκλώνοντας και εκτοξεύοντας πυραύλους στην Ταϊβάν.

Η άποψη που επικρατεί στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πως ο μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια ηγεμονία είναι η Κίνα, όσο και αν η Ρωσία βρυχάται στην Ουκρανία.

Είναι σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στον κίνδυνο μετασχηματισμού της Κίνας από μία οικονομική σε μία στρατιωτική υπερδύναμη, βλέποντας την αύξηση του συμβατικού και πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και κατ’ επέκταση τη μείωση του χάσματος ανάμεσά τους.

Βέβαια, οι πρώτοι που αισθάνονται αυτή τη μεγέθυνση της κινεζικής ισχύος είναι οι γείτονές της, όπως για παράδειγμα οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Η περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για να καταλήξει σε συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, έχει ως έναν από τους στόχους την ευρύτερη δραστηριοποίηση της Κίνας, έπειτα από την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας. Τα ζητήματα ασφάλειας πλέον θα έχουν κεντρικό ρόλο στην Άπω Ανατολή.

Οι εξελίξεις στην Ταϊβάν ενδεχομένως να αποτελούν ένα πρώτο δείγμα της ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που ήδη έχει ξεκινήσει. Στις ΗΠΑ πιστεύουν πως αν η Κίνα επιχειρήσει μία στρατιωτική επιχείρηση στην Ταϊβάν, δεν θα είναι εφικτή μία αντίδραση τύπου Ουκρανίας, ούτε με μία διπλωματική και οικονομική απομόνωση αλλά ούτε μία στρατιωτική απάντηση, λόγω γεωστρατηγικών παραμέτρων.

Στην Ταϊβάν βέβαια δεν έχουν κάποια αμφιβολία για το αν η Κίνα θα επιχειρήσει μία απόβαση στο νησί. Η πλειοψηφία έχει πειστεί πως είναι θέμα χρόνου. Πότε θα γίνει αυτό είναι μόνο το άγνωστο, π.χ. το 2026 ή νωρίτερα. Προς το παρόν πάντως στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η Κίνα δεν προχωράει σε μία πολεμική επιχείρηση εναντίον της Ταϊβάν όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή είναι ακόμα στρατιωτικά εφικτή.