Γιατί τα ισλαμικά κράτη πιέζουν τη Δύση για το Αφγανιστάν

Γιατί τα ισλαμικά κράτη πιέζουν τη Δύση για το Αφγανιστάν

Η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Πακιστάν αύξησε την πίεση διεθνώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν. Η παρουσία του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το οποίο κανείς δεν αναγνωρίζει αλλά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της μη βιώσιμης κατάστασης στη χώρα.

Η διεθνής διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) για το Αφγανιστάν, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, φιλοξενείται στο Ισλαμαμπάντ. Το Πακιστάν άλλωστε είναι άμεσα επηρεαζόμενη χώρα, από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και ισχυρός παράγοντας για την εξέλιξη της χώρας. Η σημασία βέβαια της συνόδου είναι μεγάλη.

Οι Ταλιμπάν κυβερνούν στο Αφγανιστάν με τη δύναμη των όπλων, δίχως κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία πέρα από την κατάληψη της εξουσίας και την ανακοίνωση μίας προσωρινής κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν τους έχει αναγνωρίσει κάποια χώρα επίσημα. Η παρουσία τόσων κρατών που, έστω μέρος του, μπορούν να δράσουν συντονισμένα σημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναγνώρισης, με σωρευτικό αποτέλεσμα διεθνώς.

Τα κράτη της ισλαμικής συνεργασίας εστίασαν στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη χώρα αποτέλεσε την κοινή συνισταμένη. Η ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση ήταν χαρακτηριστική αυτής της τάσης. Η αλληλεγγύη προς τον αφγανικό λαό αποτελεί ηθική ευθύνη και θρησκευτικό καθήκον, τόνισε, προσθέτοντας πως η ευθύνη μεγαλώνει όταν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να βρουν τροφή. Η Τουρκία δήλωσε ξεκάθαρα πως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση και δραστηριοποίηση διεθνούς στήριξης για το Αφγανιστάν.

Φυσικά, οι παρεμβάσεις εστίασαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, ώστε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι Ταλιμπάν. Μπορεί ο ασφυκτικός κλοιός της διεθνούς απομόνωσης να επηρεάζει το σκοταδιστικό καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και επιτείνει τις μεταναστευτικές πιέσεις. Η τρομακτική κατάσταση στη χώρα φαίνεται από τις σημερινές διαδηλώσεις στη χώρα, που ζητούσαν την αποδέσμευση των χρημάτων από τη διεθνή κοινότητα, στρεφόμενοι ωστόσο κι εναντίον των Ταλιμπάν, ως υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.

Ακόμα και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι δύσκολο να φτάσει στο Αφγανιστάν, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Οι χώρες του ΟΙΣ βέβαια δεσμεύθηκαν για τη δημιουργία ενός ταμείου για την ενίσχυση των Αφγανών, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο άμεσα μπορεί να οδηγήσει μία τέτοια κίνηση στην ανακούφιση των Αφγανών. Πιθανότερο είναι να νομιμοποιήσει το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Όσο κι αν οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους μέσω της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν την επείγουσα βοήθεια που χρειάζονται οι Αφγανούς, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δεν είναι εύκολο. Βέβαια, οι προσπάθειες τους συνεχίζονται. Μετά από τη μεγάλη συνδιάσκεψη των G20, oι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης, ώστε να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπου θα ορίζεται ότι η βοήθεια αυτή δεν αποτελεί παραβίαση της απόφασης που επιβάλλει κυρώσεις σε όσους συνδέονται με τους Ταλιμπάν. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ βλέπουν ωστόσο πως η απομόνωση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.