H Wagner και οι άλλοι: Γιατί ο Πούτιν επιτρέπει τους ιδιωτικούς στρατούς στη Ρωσία
AP Photo, File
AP Photo, File

H Wagner και οι άλλοι: Γιατί ο Πούτιν επιτρέπει τους ιδιωτικούς στρατούς στη Ρωσία

Στο διάγγελμά του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε πως η παραστρατιωτική οργάνωση της Wagner χρηματοδοτείται πλήρως από το Κρεμλίνο και έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια ρούβλια από τα δημόσια ταμεία. 

Όπως αποκάλυψε, από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, το ρωσικό κράτος πλήρωσε περισσότερα από 86 δισ. ρούβλια (περίπου 916 εκατ. ευρώ) στην Ομάδα Wagner.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Politico, επισήμως, οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικού τύπου υπηρεσιών ασφαλείας (Private Military Companies - PMCs) ήταν και συνεχίζουν να είναι «παράνομες» στη Ρωσία, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία της.

Η Wagner, που φαίνεται ότι οδεύει προς διάλυση μετά την αποτυχημένη ανταρσία, δεν είναι ο μοναδικός ιδιωτικός στρατός στη Ρωσία, καθώς υπάρχουν πολλές τέτοιες εταιρείες με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Υπάρχει η Patriot Group, που σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικεφαλής τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, «νούμερο ένα εχθρό» του Πριγκόζιν. Η Patriot επιχειρεί στην Ουκρανία και ανταγωνίζεται με τη Wagner, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Επίσης, υπάρχει η Convoy, την οποία ίδρυσε ο διορισμένος από το Κρεμλίνο κυβερνήτης της αποσχισθείσας Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ και διοικείται από το πρώην στέλεχος της Wagner, Κονσταντίν Πικάλοφ.

Ο ολιγάρχης Γκενάντι Τιμτσένκο, στενός σύμμαχος του Πούτιν, είναι ιδιοκτήτης της Redut, που δημιουργήθηκε ως εταιρεία ασφαλείας για την αυτοκρατορία φυσικού αερίου του. Οι δυνάμεις της Redut φέρονται να ήταν μεταξύ των πρώτων που εισήλθαν στην Ουκρανία, μαζί με τη Wagner. Η Ταξιαρχία Ντον συνδέεται με την Redut και αποτελείται κυρίως από Κοζάκους. 

Και ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Gazprom διαθέτει, με τις ευλογίες του Κρεμλίνου, πολλές εταιρείες μισθοφόρων, που πολεμούν στην Ουκρανία, η νεότερη εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στις αρχές του 2023.

Γιατί όμως ο Πούτιν προτιμά τους ιδιωτικούς στρατούς; Οι μισθοφόροι είναι πιο φθηνοί, ευέλικτοι και αναλώσιμοι. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων εταιρειών επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αρνείται τις σκοτεινές δραστηριότητές του και να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να πιάσει αιχμάλωτους τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ