H ζώνη που θέλει να «εκκαθαρίσει» η Τουρκία και οι επιδιώξεις της

H ζώνη που θέλει να «εκκαθαρίσει» η Τουρκία και οι επιδιώξεις της

Μια ζώνη εντός συριακού εδάφους με βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 480 χιλιόμετρα θέλει να εκκαθαρίσει η Τουρκία από κουρδικές δυνάμεις, όπως αποκαλύπτει χάρτης που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εισβάλει στη Συρία όχι μόνον ανατολικά του Ευφράτη, όπως έχει υποστηρίξει ο Τ. Ερντογάν, αλλά και σε μια μικρή περιοχή δυτικότερα του μεγάλου ποταμού.

Σύμφωνα με το Anadolu, από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι την συνεχόμενη κόκκινη γραμμή θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν 1 με 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ εάν η ζώνη ασφαλείας επεκτεινόταν μέχρι την διακεκομμένη γραμμή, τότε θα μπορούσαν να επαναπατριστούν 3 εκατομμύρια Σύροι. Η Τουρκία παρουσιάζει τους αριθμούς αυτούς σε μια προσπάθεια να λάβει τη σιωπηλή αποδοχή του διεθνούς παράγοντα για την επιχείρηση στη Συρία, καθώς ειδικά η Ευρώπη ανησυχεί για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Οι δύο γραμμές αντιπροσωπεύουν το ενδεχόμενο βάθος προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μια σχετικά στενή εδαφική λωρίδα, ενώ στη δεύτερη τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να προχωρήσουν βαθιά στο συριακό έδαφος.

Στον χάρτη επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG και του PKK, με ροζ χρώμα οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τω κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ τις δυνάμεις του Άσαντ, με σκιασμένο πράσινο χρώμα οι περιοχές που ήδη έχει καταλάβει η Τουρκία με τις προηγούμενες επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας». Πρακτικά η Τουρκία θέλει να εδραιώσει μια ζώνη ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της με της Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση αν δεν ελάμβανε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, το οποίο έδωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων που στάθμευσαν στην περιοχή. Αν και μετά τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε από το εσωτερικό, και όχι μόνο, του κόμματός του, προειδοποίησε την Τουρκία να μην υπερβεί τα εσκαμμένα, γεγονός είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξελίσσεται στο πρώτο «θύμα» της τουρκικής επιχείρησης.

Ακόμα και ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός Λίντσει Γκρέιαμ τόνισε ότι η απόφαση Τραμπ αποτελεί νίκη για τον Άσαντ και το ISIS, αφού οι Κούρδοι θα απευθυνθούν στο συριακό καθεστώς μετά την εγκατάλειψή τους από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα το Ισλαμικό Κράτος θα βρει την ευκαιρία να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «την αντίθεση» της Τεχεράνης στην ανάληψη «στρατιωτικής δράσης» στη Συρία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Και αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το Ιράν έχει σημαντικό αριθμό Κούρων που διαβιεί στο έδαφός του και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε ένα είδος συνεννόησης με την Τουρκία. 

Διαβάστε Περισσότερα