Φωτ. αρχείου
Η άλλοτε μετριοπαθής Βρετάνη «φλερτάρει» με την Ακροδεξιά
AP Photo/Jeremias Gonzalez
AP Photo/Jeremias Gonzalez
Φωτ. αρχείου
BBC

Η άλλοτε μετριοπαθής Βρετάνη «φλερτάρει» με την Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Βρετάνης, άλλοτε προπύργιο των μετριοπαθών της Γαλλίας, η οποία γνωρίζει σήμερα μια «έξαρση» υποστηρικτών της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, αντανακλά την πόλωση που επικρατεί στη γαλλική πολιτική.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την ανακοίνωση σοκ από τον Εμανουέλ Μακρόν, νέοι βγήκαν στους δρόμους. Καθώς μοίραζαν φυλλάδια για το κόμμα τους, ακούγονταν οργισμένες μουρμούρες - το «soundtrack» της απροσδόκητης και έντονα πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία - να αναβλύζουν στο πέρασμά τους, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC Άντριου Χάρντινγκ.

«Πηγαίνετε στη Μόσχα», είπε ένας άνδρας. «Φασίστες. Είναι φρικτό. Απλώς τους μισούμε», δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα.

Όμως πολλοί άλλοι άνθρωποι στην αγορά της μεσαιωνικής πόλης πήγαν να πάρουν φυλλάδια από τους νεαρούς λεπενιστές.

«Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στη Γαλλία. Δοκιμάσαμε όλα τα άλλα, γιατί όχι και αυτό; Πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας», δήλωσε ένας συνταξιούχος πυροσβέστης.

«Ήμασταν μετριοπαθείς και ανοιχτοί και τώρα δεν αντέχουμε άλλο. Είναι η ανασφάλεια που προκαλεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση... αρνούνται να υιοθετήσουν τα έθιμά μας», είπε μια γυναίκα καθώς στεκόταν στην ουρά.

Είναι ένα σημάδι της πόλωσης στη γαλλική πολιτική σκηνή και όχι μόνο της προεκλογικής περιόδου. Είναι επίσης ένα σημάδι της επιτυχίας με την οποία το RN έχει καταφέρει να εξωραϊστεί, να απομακρυνθεί φαινομενικά από τις απροκάλυπτα αντισημιτικές, ρατσιστικές, φιλοκρεμλινικές, αντιευρωπαϊκές ρίζες του και να μετατραπεί σε ένα κόμμα που τουλάχιστον το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων αισθάνεται τώρα ότι είναι «mainstream».

«Οι άνθρωποι που μας αποκαλούν φασίστες είναι κολλημένοι στο παρελθόν», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ένα 19χρονος φοιτητής, υποστηρικτής του RN.

Σε κοντινή απόσταση, μια ομάδα άλλων υποστηρικτών συζητούσαν το αίτημα του κόμματός τους για μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία, περισσότερη πειθαρχία στα σχολεία και αυστηρό περιορισμό της μετανάστευσης.

«Δεν είμαστε τέρατα», είπε ο τοπικός υποψήφιός τους, ο Φλοράν ντε Κερσαουσόν. «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο», συμφώνησε ένας υποστηρικτής από ένα το επίσης ακροδεξιό κόμμα την Reconquête.

Η αγορά της Οραί ήταν γεμάτη κόσμο, στην πλειονότητά τους λευκοί, αναφέρει το BBC. Ο φοιτητής, ένθερμος υποστηρικτής των μεταναστευτικών πολιτικών του RN, είπε ότι αυτό απλώς αποδεικνύει την άποψή του.

«Οι ξένοι μένουν στις δικές τους κοινότητες και δεν τους αρέσει να αφομοιώνονται πολύ με τους Γάλλους. Έχουν τις δικές τους αγορές. Αν πάτε στα ΜΜΜ, θα δείτε πολλούς ανθρώπους... που θα μιλούν μόνο τη δική τους γλώσσα... που μπορεί να σας περιφρονούν και να κάνουν τους εαυτούς τους να αισθάνονται άνετα σε μια χώρα που δεν είναι δική τους. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχω πλέον τη θέση που μου αξίζει ως Γάλλος. Η ταυτότητά μας είναι ευρωπαϊκή και δυτική και δεν πρέπει να αναμειγνύεται με ακραίες θρησκευτικές ιδέες από την ανατολή», δήλωσε.

Ο τοπικός βουλευτής Τζίμι Παέν που αγωνίζεται να διατηρήσει την έδρα του για την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι μεταναστεύουν μακριά από το κέντρο. 

Στο μεταξύ, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία κυριαρχούν, τουλάχιστον σε κορυφαίο επίπεδο, εξαιρετικά νέοι πολιτικοί - ο αριστερός συνασπισμός της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, εκπροσωπείται στην Οραί από μια 20χρονη. Ελπίζει να γίνει η νεότερη βουλευτής της χώρας.

«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού συμμερίζεται τον φόβο μου [για μια νίκη της ακροδεξιάς]. Νομίζω ότι οι RN μας λένε ψέματα - κρύβουν αυτό που πραγματικά είναι. Υπάρχει μια γενική ψύχωση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι με τον τρόπο που το RN θέλει να το αντιμετωπίσει», δήλωσε η Ζαντ Μπενιγκέλ.

Σε μικρή απόσταση κατά μήκος της ακτής βρίσκεται η πόλη του Λοριάν, με την τεράστια τσιμεντένια βάση υποβρυχίων που χτίστηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα φιλοξενεί τόσο το γαλλικό ναυτικό όσο και μια χούφτα αγωνιστικά σκάφη.

«Φταίει ο Μακρόν»

Στα φτωχότερα προάστια του Λοριάν, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και φροντισμένους δημόσιους κήπους, οι κοινότητες των μεταναστών της περιοχής παρακολουθούν στενά την ψηφοφορία του Σαββατοκύριακου. Το RN έχει δει και εκεί μια αύξηση της δημοφιλίας του, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό αποχής. 

«Η γυναίκα μου φοράει μαντίλα. Είναι μουσουλμάνα και φοβάται επειδή θέλουν να απαγορεύσουν τη μαντίλα. Ο Μπαρντελά [ο υποψήφιος του RN για την πρωθυπουργία] υπόσχεται πολλά πράγματα για να τον ψηφίσει ο κόσμος. Αλλά ειλικρινά είναι τρομακτικό» δήλωσε ένας συνταξιούχος με καταγωγή από την Αλγερία. Είπε ότι φοβόταν ότι μια νίκη του RN θα πυροδοτούσε ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων σε όλη τη Γαλλία.
«Το νιώθουμε ήδη», σημείωσε, εξηγώντας στον δημοσιογράφο του BBC ότι η σύζυγός του έχει ακούσει πολλά σχόλια από το «πήγαινε σπίτι σου» μέχρι το «αυτή δεν είναι η χώρα σου».

Ο συνταξιούχος κατηγόρησε τον πρόεδρο Μακρόν για την επιτυχία του RN, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους ζωής και το τίμημα της υποστήριξης της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Πηγή: BBC