Η αναταραχή στην Ακτή Ελεφαντοστού ανεβάζει την τιμή του κακάο

Η αναταραχή στην Ακτή Ελεφαντοστού ανεβάζει την τιμή του κακάο

Στιγμές δόξας ζει το κακάο στα χρηματιστήρια, καθώς κατέγραψε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του σε πέντε χρόνια, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων του στρατού και ανταρτών στρατιωτών στον κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το κακάο σημείωσε άνοδο 4,4% στο Λονδίνο, λίγο αφότου ο στρατός της Ακτής του Ελεφαντοστού ανακοίνωσε ότι έδωσε στους στρατιώτες τελεσίγραφο έως την Κυριακή για αποσύρουν τα αιτήματά τους και να τερματίσουν την εξέγερση. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, θα αναλάβουν δράση εναντίον των στρατιωτών οι ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησε στο Bloomberg.

Το 2016, ωστόσο, η τιμή του κακάο έχει καταγράψει “βουτιά” περίπου 30% εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς και της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης.

Πηγή διαγράμματος: Διεθνής Οργανισμός Κακάο

Διαμάχη μέσα στο στράτευμα

Η εξέγερση πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση του Προέδρου Alassane Ouattara την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβασμό με στρατεύματα τα οποία εξεγέρθηκαν νωρίτερα φέτος λόγω της στάσης πληρωμών που είχε κηρύξει η κυβέρνηση απέναντί τους.

Ο λόγος ήταν πως η Ακτή Ελεφαντοστού αναθεώρησε τον περασμένο μήνα τον προϋπολογισμό εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών του κακάο, που είναι και το βασικότερο εξαγωγικό του προϊόν, περιορίζοντας την ικανότητά του να πληρώνει τα μπόνους των στρατιωτών.

Οι στρατιώτες μπλόκαραν την πρόσβαση σε πόλεις, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι η συμμετοχή στην εξέγερση θα τιμωρηθεί σκληρά.

Πηγή διαγράμματος: Διεθνής Οργανισμός Κακάο

Δύσκολοι καιροί για την οικονομία της χώρας

Η πτώση στις τιμές του κακάο έπληξε την οικονομία και το κόστος άγγιξε τα 1,1 δισ. δολάρια μετά την απώλεια εσόδων από εξαγωγές, δήλωσε ο πρόεδρος Alassane Ouattara. Πρόκειται για "ένα σημαντικό ποσό", δήλωσε ο Πρόεδρος, αναφέροντας πως “η Ακτή του Ελεφαντοστού περνά πολύ δύσκολες στιγμές”.

Η Ακτή Ελεφαντοστού χαρακτηρίστηκε ως ένα μεταπολεμικό success story αφότου ξεπέρασε την πολιτική κρίση του 2002-2011 και έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.

Όπως όμως συμβαίνει συχνά, η κοινωνία παρέμεινε βαθιά διχασμένη και μια σειρά από ανταρσίες που έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος αποτυπώνει την έλλειψη ενότητας σε ένα στρατιωτικό Σώμα που αποτελείται από πρώην αντάρτες αλλά και πιστούς στην κυβέρνηση μαχητές.

Οι περίπου 8.400 αντάρτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερες εξεγέρσεις κατά του προέδρου Alassane Ouattara είχαν μείνει με την υπόσχεση ότι θα πάρουν 8.400 δολάρια έκαστος για να τερματίσουν την εξέγερση του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση όμως ανακοίνωσε την αδυναμία της να πληρώσει τα μπόνους.

Ένα τμήμα του πληθυσμού προσπάθησε να οργανώσει διαδηλώσεις για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην αναταραχή στις ένοπλες δυνάμεις, η οποία έχει γίνει σύμφυτο χαρακτηριστικό της χώρας από το πραξικόπημα του 1999.
Στο Bouake, οι στρατιώτες διέλυσαν μια συγκέντρωση της νεολαίας, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους, δήλωσε ο Charles Gnaore, τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος. Ένοπλοι στρατιώτες επίσης διέλυσαν και μια πορεία στη βόρεια πόλη Korhogo.

"Οι στρατιώτες πυροβολούν τον κόσμο", δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Bloomberg. "Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να δηλώσει ότι έχουμε κουραστεί με τους στρατιώτες”.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη