Η Βρετανία δεν θα ζητήσει παράταση στη μεταβατική περίοδο από την ΕΕ και «επισήμως»

Η Βρετανία δεν θα ζητήσει παράταση στη μεταβατική περίοδο από την ΕΕ και «επισήμως»

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε επισήμως στην Κομισιόν ότι δεν θα ζητήσει παράταση στην μεταβατική περίοδο για την έξοδο της από την ΕΕ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μάικλ Γκόουβ. 

Ο Γκοουβ δήλωσε μέσω Twitter οτι είχε μια "εποικοδομητική συζήτηση" με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σεφκοβιτς. "Επιβεβαίωσα ότι η Βρετανία δεν θα ζητήσει παράταση στη μεταβατική περίοδο. Την 1η Ιανουαρίου 2021, θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο και θα ανακτήσουμε την πολιτική και οικονομική μας ανεξαρτησία".

Ο Σεφκοβιτς δήλωσε "Η Βρετανία μας γνωστοποίησε την θέση της, παρόλα αυτά παραμένουμε ανοικτοί σε μια παράταση. Παρόλα αυτά, συμφωνήσαμε με τον κύριο Γκοουβ να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Εξόδου".

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.

Νωρίτερα σήμερα, οι πρωθυπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας κάλεσαν τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει την μεταβατική περίοδο στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit της 31ης Ιανουαρίου, με το επιχείρημα ότι η κρίση της επιδημίας του κορονοϊού έχει καταστήσει "εξαιρετικά ριψοκίνδυνη" την λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους.

"Ενώ ελπίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους θα δούμε την έναρξη της ανάκαμψης, πιστεύουμε ότι η έξοδος από την μεταβατική περίοδο στο τέλος του έτους θα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη", δηλώνουν σε επιστολή τους η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο ομόλογός της της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.