Η επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Κούβας: «Μήνυμα» Τραμπ σε Πούτιν - Μαδούρο;

Η επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Κούβας: «Μήνυμα» Τραμπ σε Πούτιν - Μαδούρο;

Του Γιάννη Μαντζίκου

H πλήρης εφαρμογή από την κυβέρνηση Τραμπ της Πράξης Χελμς - Μπάρτον του 1996, που επιτρέπει σε Αμερικανούς ιδιώτες και επιχειρήσεις να καταφεύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια και να ζητούν αποζημιώσεις από ξένες επιχειρήσεις θέτει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, πάνω από όλα όμως αποτελεί μήνυμα για όσους εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο νόμος αυτός αποκαλείται σε κύκλους του Κογκρέσου «νόμος Μπακάρντι» λόγω της ομώνυμης οικογένειας που παράγει το δημοφιλές ρούμι και η οποία πρωταγωνίστησε ιστορικά εναντίον του καθεστώτος των Κάστρο. Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα να ενάγουν ξένες εταιρείες, αν αυτές εκμεταλλεύονται περιουσιακά τους στοιχεία που κατασχέθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ενδέχεται να προστεθεί μια «μερική εξαίρεση» με σκοπό αφενός να προστατευθούν αμερικανικές επιχειρήσεις και αφετέρου να αποτραπεί μια προσφυγή εναντίον των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από την ΕΕ καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με δοσοληψίες με την Κούβα.

Ο στόχος των Αμερικανών αξιωματούχων είναι να βρεθούν στο στόχαστρο των μηνυτών εταιρείες της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν επενδύσει στην Κούβα. Σημειώνεται ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πόμπεο έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην παρουσία των Ρώσων και των Κινέζων στην περιοχή.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει διαγράψει το 90% των κουβανικών χρεών (ύψους 32 δισ. δολαρίων), ενώ έχει αναπττυχθεί φημολογία και για την πιθανότητα επαναλειτουργίας ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που παρέμεναν κλειστές απ' την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Για τον λόγο αυτό, μια από τις πρώτες χώρες που επισκέφθηκε ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο. 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του CNN έκανε λόγο για «ειδικό σχέδιο» του Πενταγώνου με στόχο να ανασχέθει στρατιωτικά η Ρωσία, η Κούβα και η Κίνα στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όπως αναφέρει το CNN, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζον Μπόλτον ζήτησε από τον προσωρινό Υπουργό Αμύνης Πάτρικ Σάναχαν να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές τους. Στόχος του Πενταγώνου σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να διεξάγει κοινές ασκήσεις με το αντίστοιχο της Βραζιλίας ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους συμμάχους του Κάρακας.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι, Μόσχα, Πεκίνο και Αβάνα αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Οι τρεις αυτές χώρες κρατούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο «ζωντανό» στην εξουσία το καθεστώς παρά το γεγονός ότι έχει γονατίσει κυριολεκτικά την χώρα του.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Μαδούρο παρά το γεγονός ότι επί χρόνια επέμενε ότι δεν υπάρχει στη χώρα ανθρωπιστική κρίση, αποκρούοντας τις διεθνείς εκκλήσεις να επιτρέψει να λάβει ο πληθυσμός βοήθεια από το εξωτερικό, επέτρεψε στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μεταφέρει στη Βενεζουέλα 24 τόνους ιατρικού υλικού. Μαζί έφτασαν και 14 γεννήτριες, καθώς οι διακοπές ρεύματος είναι πλέον μια κανονικότητα στη χώρα.

Τα πακέτα της βοήθειας πρόκειται να διανεμηθούν σε οκτώ νοσοκομεία και τριάντα ιατρικά κέντρα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας, Κάρλος Αλβαράδο. Υπολογίζεται ότι οι 24 τόνοι ιατρικού υλικού θα καλύψουν τις ανάγκες 650.000 ανθρώπων.

To «παιχνίδι» όπως αντιλαμβάνεται κανείς με βάση τα παραπάνω χοντραίνει και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αργά ή γρήγορα εξελίξεις με το καθεστώς Μαδούρο. 

Φωτογραφία AP

Διαβάστε ακόμα:

-  Ν. Μαδούρο: Παράνομες και ανήθικες οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην μας κεντρική τράπεζα